Barcelona

Els partits catalans evidencien les seves diferències mentre busquen la unitat per l'Estatut

Dos dies després de la manifestació multitudinària contra la sentència de l'Estatut, els partits catalans continuen buscant una resposta política unitària però evidencien les seves diferències i fins i tot es fan retrets i acusacions al programa "Àgora", de TV3. Des de CiU, Josep Sánchez Llibre proposa fer una declaració unitària al Congrés a partir del document llegit pel president Montilla després que es va conèixer la sentència, però els socialistes hi veuen una operació tacticista. De fet, el diputat socialista Daniel Fernández ja va demanar aquest dilluns que la resposta s'havia d'acordar primer a Catalunya i després a Madrid. Mentrestant, a "El matí de Catalunya Ràdio", el líder de CiU, Artur Mas, proposa que la resolució parlamentària inclogui el lema de la marxa.

Actualitzat
Mentre busquen una resposta unitària, els partits polítics catalans no deixen d'evidenciar les seves diferències en les aparicions públiques dels seus dirigents. És el que va passar aquest dilluns a la nit al programa "Àgora" de TV3 on fins i tot hi va haver retrets i acusacions. Les formacions polítiques catalanes troben dificultats encara per acordar tant el contingut d'una resposta política unitària com també el primer escenari: Madrid o Catalunya.

Diferències i retrets


Al programa "Àgora" de TV3, CiU proposava que es busqués la unitat a partir de la declaració que el president José Montilla va llegir just després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El diputat de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre creia que podria servir de base per pactar un document unitari de les forces catalanes per presentar al Debat de Política General que comença aquest dimecres al Congrés. I va culpar tant PP com el PSOE de la sentència.

De la seva banda, el diputat socialista Daniel Fernández va criticar Sánchez Llibre i li va retreure que posés PSC i PSOE en un mateix sac. Els socialistes creuen que aquesta proposta de CiU és tacticista de cara a les eleccions catalanes de la tardor i no ho veuen, en principi, amb bons ulls. De fet, al matí el mateix diputat demanava que la resposta catalana s'acordés primer a Catalunya -divendres hi hauria un ple extraordinari al Parlament- i proposava un altre document com a base de la unitat: recuperar els apartats de l'Estatut retallat.

Pel que fa als socis de govern dels socialistes, des d'ERC, Joan Ridao demanava una transició cap a la independència. L'ecosocialista Joan Herrera també estava d'acord amb reclamar el dret a decidir però demanava cautela.

Pel PP, la falta d'unitat amb relació a la sentència de l'Estatut, no només es fa palesa entre els partits convocants de la manifestació, sinó també entre el PSC i el PSOE.

Mas s'agafa al lema de la marxa

Mentrestant, el president de CiU, Artur Mas, ha fet una altra proposta en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio". Mas considera que la resolució parlamentària contra la sentència de l'Estatut que es pugui votar al Parlament aquest divendres ha de recollir el lema de la manifestació de dissabte, "Som una nació. Nosaltres decidim", perquè considera que el Parlament no pot dir alguna cosa diferent d'allò que es va dir al carrer. El líder de CiU aposta per traslladar al Congrés el mateix text que es pacti al Parlament.

Proves de foc per la unitat política

Amb aquestes diferències, la unitat dels partits catalans que rebutgen la sentència del Constitucional sobre l'Estatut es complica. En els pròxims dies es podrà veure si finalment hi ha acords. Es podrà veure al Debat de Política General que dimecres comença al Congrés o el divendres, al Parlament, quan s'analitzarà la sentència de l'Estatut en un ple extraordinari. A més, el president de la Generalitat, José Montilla, també preveu convocar una reunió amb els líders dels principals partits polítics catalans dijous i la pròxima setmana es trobarà amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut