Barcelona

Mas vol que la resolució del Parlament reculli el lema del 10-J i el govern li respon que no hi posi condicions

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha exigit al líder de CiU, Artur Mas, que no posi condicions a una hipotètica resolució unitària del Parlament de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional, després de les declaracions de Mas demanant que la resolució inclogui el lema de la manifestació del 10-J: "Som una nació. Nosaltres decidim". Saura ha descartat que el govern presenti una proposta de resolució unitària en el ple monogràfic de l'Estatut de divendres, perquè considera que són els grups els que han de fer-ho. El que sí que ha avançat és que l'executiu considera molt important una resolució conjunta de PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA.

Actualitzat
Sobre la possibilitat que la unitat es traslladi al Congrés, Saura ha considerat que és més difícil d'aconseguir que a la cambra catalana. "Als ciutadans els agradaria que hi hagués una votació unitària també al Congrés, però a ningú se li escapa que allà la situació és diferent", ha dit en relació amb el fet que els 25 diputats del PSC estan dins de la disciplina del PSOE.

Al marge de la unitat al Congrés, ha destacat que, en les relacions amb l'Estat després de la sentència, el més important és que "s'ha de refer el pacte polític que va significar l'Estatut" per Catalunya, i que ha posat en dubte el decisió de l'alt tribunal. L'Estat "s'equivocaria molt si no ha entès el missatge de la manifestació", ha prosseguit, i ha instat el govern a tenir en compte que el rebuig de la ciutadania és profund i no passatger.

El conseller ha explicat que el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presentat al govern la seva proposta de crear una assemblea de parlamentaris per aconseguir un "pacte nacional" entre el tripartit i CiU de cara a les eleccions catalanes, una proposta que el govern ha vist com "una possibilitat", però que no ha acordat dur a terme.

Saura ha explicat que el govern considera que la crisi econòmica i la institucional -aquesta última fruit de la sentència- incrementen la desafecció política dels ciutadans, cosa que segons ell es combat "amb més política". Segons el conseller, s'han d'evitar "processos tan llargs" com l'elaboració de l'Estatut, la redacció de la sentència del TC o l'acord de finançament, tres qüestions que, segons ha admès, han fatigat els ciutadans i n'han provocat l'allunyament de l'esfera pública.

Mas vol que la resolució inclogui el lema de la manifestació del 10-J: "Som una nació. Nosaltres decidim"

El president de CiU, Artur Mas, ha suggerit que la resolució del Parlament de Catalunya en contra de la sentència del Tribunal Constitucional reculli el lema de la manifestació de dissabte a Barcelona: "Som una nació. Nosaltres decidim". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que és "elemental" que reculli el lema, i s'ha preguntat quin sentit tindria que la resolució digués "una cosa diferent de la del carrer".

Ha assegurat que espera que el tripartit proposi la resolució i estigui "a l'altura de les circumstàncies". "Estem en un moment històric", ha recalcat, i ha dit que si la resolució del govern recull el lema i el rebuig a la sentència, CiU la veurà "amb bons ulls". Mas ha subratllat que no dóna per mort l'Estatut, però que "l'han matat", i que tenia sentit si no era retocat. El líder nacionalista ha dit que "han tancat la porta" al desenvolupament de Catalunya dins de la Constitució, i ha advocat perquè les forces catalanes proposin un canvi de rumb en el qual es fixin prioritats catalanes que suscitin majories àmplies.

En aquests consensos ha exemplificat l'administració dels recursos propis, el concert econòmic, i s'ha mostrat convençut que una gran majoria de catalans hi estaria d'acord. Ha recordat que també semblava "impensable" acabar amb el servei militar obligatori o que la Guàrdia Civil sortís de les carreteres catalanes.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut