Barcelona

La cimera unitària no acorda cap resposta al TC i caldrà esperar al ple d'aquest divendres

La cimera de la unitat contra la sentència de l'Estatut s'ha convertit en un joc d'escenificacions que ha acabat sense resultats visibles. Artur Mas ha sortit de la reunió 1 hora i 15 minuts després d'haver començat, sense fer roda de premsa però sí declaracions informals als periodistes, per explicar que no calia que fos a la trobada perquè ja s'havia compromès a acceptar el text que decideixi el tripartit. Al cap de mitja hora feia el mateix Joan Puigcercós, que també fora de micròfons ha acusat el PSC i CiU de tacticistes. Tot seguit s'han aixecat de la taula José Montilla, Miquel Iceta i Joan Herrera. El PSC i ICV també han criticat l'actitud de CiU. Caldrà esperar a aquest divendres per veure quin text s'acorda perquè es voti tant al Parlament, demà mateix, com al Congrés.

Actualitzat
La cimera de la unitat ha acabat gairebé d'amagat, sense rodes de premsa ni anuncis d'acord, encara que fos de mínims. 
Poc abans de les set de la tarda, 75 minuts després de l'inici de la reunió, Artur Mas ha sortit de la sala on tenia lloc la cimera de la unitat. Ho ha fet acompanyat del president de la Generalitat. Mas no ha fet cap roda de premsa, però sí que ha donat explicacions als periodistes. Els ha dit que sortia de la reunió perquè la posició de CiU ja era prou coneguda, i és que donarà suport al text que proposi el tripartit

Segons Mas, mentre ell ha estat present a la reunió no s'ha entrat en el contingut de la proposta, sinó que s'han debatut qüestions formals. Amb aquest gest, ha forçat el tripartit a acordar el text i ha tornat a mostrar que CiU no posa condicions a la unitat. 

Una mitja hora després ha estat Joan Puigcercós el que ha sortit de la reunió. També sense fer roda de premsa, el president d'ERC ha explicat als periodistes que veia un cert tacticisme en l'actitud tant del PSC com de CiU. En aquests últims, perquè ha interpretat l'abandó precipitat de Mas com una manera de posar en evidència les diferències del tripartit. En el cas dels socialistes, perquè té la impressió que no tenen pressa a l'hora de tancar la resolució. 

La qüestió de fons és que aquest divendres tindrà lloc el ple del Parlament que ha de votar la resolució unitària i també és el dia que s'acaba el termini per presentar les propostes de resolucions al Debat de Política General al Congrés, un període que es tanca a les dues del migdia. El que podria passar és que el text unitari arribi més enllà de les dues. Des d'ICV ja han avançat que, si arriba l'hora i no hi ha unitat a Catalunya, presentaran una proposta pròpia amb la intenció de, quan es pugui, registrar una esmena comuna per l'Estatut. 

Sigui com sigui, després de la sortida de Puigcercós ja s'ha donat per acabada la reunió i el president de la Generalitat, José Montilla, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el secretari general d'ICV, Joan Herrera, també s'han aixecat de la taula.

Tant Herrera com Iceta han criticat l'actitud de Mas fora de micròfons. Herrera l'ha considerada "tramposa" i ha reiterat que la seva formació només preveu un acord "a quatre bandes", mentre que Iceta ha qualificat de "molt decebedora" l'actitud del líder de CiU i ha considerat que "ni amb un milió de persones en una manifestació vol contribuir a la unitat".

No ha transcendit si ja hi ha un cert consens al voltant d'un text, però se sap que els contactes continuaran les pròximes hores de cara a la votació del Parlament. 

Valoracions prèvies

Les hores prèvies a la cimera els líders polítics ja han expressat algunes diferències. En arribar a la plaça Sant Jaume, el president de CiU, Artur Mas, ja ha recordat que CiU tenia "predisposició total" per arribar a un acord. "Que el tripartit presenti un document i nosaltres hi votarem a favor. Més fàcil no es pot posar", ha recordat Mas, que ha justificat la decisió per "no repetir l'espectacle de la setmana amb l'organització de la manifestació". El líder de CiU ha reiterat que li agradaria que el text inclogués la frase "Som una nació. Nosaltres decidim".

També des de la porta de la Generalitat, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha explicat que la seva informació intentaria arribar a "un acord que no sigui retòric, però que no sigui impossible, carregat de trampes".
 
També el president de la Generalitat ha refredat les expectatives en recordar que les eleccions són molt a prop i que de la reunió no n'esperava un text ambiciós sobre la sentència i sobre l'estratègia a seguir a partir d'ara. 

En una conversa informal als passadissos del Parlament, Montilla s'ha definit com a "optimista, moderat i realista" sobre un acord entre el tripartit i CiU i ha demanat que es pacti una resolució que pugui ser assumida a Madrid i que vagi més enllà del rebuig a la sentència.
 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut