Barcelona

Tècnics del Tibidabo van revisar El Pèndol tres hores abans de l'accident per un soroll estrany

L'endemà de l'accident mortal del parc del Tibidabo la pregunta que es fa tothom és com es va arribar a produir. El Pèndol havia superat tots els controls, entre ells la revisió diària que es fa abans d'obrir les instal·lacions. Abans del sinistre, però, l'atracció va donar un primer avís. Els treballadors van alertar d'un soroll estrany cap a dos quarts de quatre de la tarda. Els tècnics de manteniment van fer comprovacions durant deu minuts i no van detectar res inusual. Unes tres hores després el peu central de l'atracció es va trencar i tota l'estructura va caure a plom damunt l'atracció veïna, La Mina d'Or, on en aquell moment no hi havia ningú. Hi ha una noia morta i tres ferits -un d'ells ja ha rebut l'alta-, i molta preocupació per aclarir els fets.

Actualitzat
La policia científica dels Mossos d'Esquadra ha recollit aquest diumenge proves del sinistre a l'atracció El Pèndol. La principal hipòtesi és que cedís la base de l'atracció, inaugurada ara fa quatre anys, i que això en provoqués la caiguda. La presidenta del parc, Sara Jaurrieta, ha explicat que la base de formigó de l'atracció és al seu lloc i que els cargols que subjectaven el braç articulat semblen segats.

Al marge de la investigació dels Mossos, el parc també ha obert una investigació interna. Aquesta ha permès saber que els treballadors van alertar l'empresa de manteniment –que és externa però que té la base d'operacions al mateix parc- d'un soroll estrany. Un treballador del Tibidabo ha explicat que com a mínim dues persones van avisar que alguna cosa no funcionava prou bé i que El Pèndol "es movia més del compte". Assegura que aquest tipus d'avisos no són excepcionals al parc i que en moltes ocasions es resolen mentre l'atracció encara està en funcionament. A més, segons alguns dels testimonis, abans de l'accident ja havien sentit "sorolls estranys de cargols que grinyolaven".

Segons la presidenta del parc, Sara Jaurrieta, després d'una revisió de deu minuts, els tècnics van provar l'atracció sense públic i van estimar que "estava en plena capacitat i es podia prosseguir amb la seva activitat". L'atracció també havia superat la revisió diària, feta a les nou del matí. Setmanalment i mensualment es fan altres controls i, un cop a l'any, una empresa externa en certifica l'estat. L'atracció la va passar satisfactòriament, el juny passat.

El Parc d'Atraccions del Tibidabo, que depèn de l'empresa Barcelona Serveis Municipals, sol·licitarà al Col·legi d'Enginyers un pèrit extern perquè investigui les causes del succés. També es demanarà una auditoria sobre els procediments de seguretat del parc. Jaurrieta ha subratllat que la seguretat de les instal·lacions és una prioritat per a l'empresa municipal que explota el parc. S'hi aboquen anualment 700.000 euros i explica que, malgrat la crisi, aquesta partida s'ha mantingut intacta.

Els ferits evolucionen favorablement

El Pèndol és una de les atraccions més noves del parc del Tibidabo. Funcionava des del 2006 i consisteix en una cistella amb capacitat per a quatre persones que s'enfila a 38 metres i cau, a 100 quilòmetres per hora, amb un moviment pendular.

En el moment de l'accident hi anaven quatre usuaris, que van ser atesos per personal del SEM, Bombers i Mossos d'Esquadra. No es va poder fer res per salvar la vida de la menor de 15 anys. Els altres ferits van ser traslladats a centres hospitalaris. Evolucionen favorablement i un d'ells, un noi que va poder sortir pel seu propi peu, ja ha estat donat d'alta.

El parc ha tancat les portes aquest diumenge en senyal de dol i també per permetre les tasques de la investigació judicial. Tot i això, alguns usuaris s'hi han arribat sense saber què havia passat. Les instal·lacions no tornaran a obrir fins dimecres. L'accident va passar quan hi havia 4.000 persones al parc.

Les instal·lacions del Parc d'Atraccions del Tibidabo depenen de l'Ajuntament de Barcelona. Per això, des de l'oposició a l'equip de govern ja han exigit explicacions. Ha estat el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, qui ha demanat que s'aclareixin els fets, s'assumeixin les responsabilitats i es garanteixi que un accident d'aquesta gravetat mai més pugui tornar a passar. Fernández Díaz ha sol·licitat que es revisin "totes" les atraccions del Tibidabo.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut