Barcelona

Montilla demana un gest polític a Zapatero amb la voluntat de "reparar els danys"

El president del govern català, José Montilla, ha declarat després de la reunió amb Zapatero a La Moncloa que ara "no és hora de negociar novament l'Estatut", sinó de "reparar els danys". Montilla ha indicat que "només un fort impuls polític amb celeritat podrà superar la desafecció" creada per la sentència del Constitucional. Montilla ha dit que no esperava acords concrets o un pacte, però que sí que ha trobat Zapatero receptiu sobre la percepció que hi ha un problema a Catalunya i a Espanya. Per això, ha conclòs que surt "raonablement satisfet" de la reunió. Més tard, la vicepresidenta De la Vega ha reconegut en roda de premsa que "s'ha creat una tensió i els sentiments s'han vist tocats, però els ponts es poden refer".

Actualitzat
Montilla ha dit que està "raonablement satisfet" de la reunió, de la qual, segons ha reconegut, tampoc no n'esperava pactes concrets ni calendaris, sinó un gest polític i una voluntat inequívoca de buscar solucions per impulsar l'Estatut. Montilla ha afirmat que no ha anat a La Moncloa a buscar una, dues o tres lleis o uns traspassos, sinó a deixar clar que només un "fort impuls pot superar la desafecció actual".

El president de la Generalitat ha dit que la sentència del Constitucional ha fet "un mal moral i material" a Catalunya, i per això ha afirmat que "ara no és hora de negociar novament l'Estatut, sinó de reparar els danys". José Montilla ha reiterat que "tenim un problema, el té Catalunya, però també Espanya" i ha repetit que tal com va dir Zapatero durant el Debat de Política General "no es pot tapar la boca als catalans".

"Tancar en fals un problema és pitjor que cap remei", ha dit Montilla, que s'ha mostrat convençut que amb un esperit inclusiu de la Constitució del 1978 com el que demana el poble català i el Parlament es pot superar la desafecció generada.

El president català ha dit que després de la sentència de l'Estatut ara cal refer el pacte estatutari i reforçar el Constitucional i, per tant, és temps de fer política per un estat federal.

De la Vega: "Els ponts trencats es poden refer"

Per part del govern espanyol, la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega ha manifestat en roda de premsa la voluntat del govern espanyol de donar cabuda al reconeixement de la voluntat d'autogovern de Catalunya. De la Vega ha reconegut que la sentència "ha ferit sentiments" i "ha trencat afectes", però s'ha mostrat convençuda que "els ponts es poden refer". La vicepresidenta ha parlat de treballar "des de la lleialtat, el respecte i la cooperació", i ha subratllat que un cop superades les incerteses de la sentència, ha quedat clar que es pot seguir desenvolupant l'Estatut.

De la Vega ha afirmat que després de la reunió ha quedat reforçada la bilateralitat i ha reiterat que "hi ha moltes vies per restituir la bona entesa". En aquest sentit, ha reconegut que al llarg d'aquests anys "s'han produït malentesos", però ha assegurat que es pot aconseguir "que la voluntat d'autogovern de Catalunya funcioni còmodament" en el marc constitucional. Tot això, evidentment, des de l'acatament de la sentència del Constitucional, segons ha recordat.

La prèvia

Montilla ha arribat pocs minuts després de dos quarts d'onze a La Moncloa i Rodríguez Zapatero l'ha anat a rebre a la porta del cotxe oficial. Tots dos s'han saludat somrients i han pujat les escales que condueixen al palau de La Moncloa, on els periodistes han pres les instantànies del moment de l'encaixada de mans.

Després, els dos presidents han entrat a La Moncloa per parlar sobre com afrontar la sentència de l'Estatut. La reunió s'ha produït a petició del mateix José Montilla, que va demanar la reunió després de fer-se pública la retallada del Tribunal Constitucional, que ha tocat aspectes com la llengua, el poder judicial o la definició de Catalunya com a nació.

En el Debat de Política General, José Luis Rodríguez Zapatero va proposar que es busquessin vies alternatives per salvar els articles de l'Estatut anul·lats, amb algunes condicions, però Montilla va considerar que la resposta era insuficient.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut