Madrid

El Congrés no aprova cap esmena sobre l'Estatut després de 10 dies de negociacions

La sentència de l'Estatut va ser un dels temes més presents al Debat de Política General, però finalment no figurarà en les conclusions del debat. El motiu és que no ha prosperat cap de les resolucions que els grups catalans han sotmès a votació al Congrés, en el ple en què ha acabat el debat i que ha evidenciat que la unitat contra la sentència s'ha perdut després del 10-J. La proposta de resolució pactada entre el PSOE i el PSC sobre la sentència ha estat derrotada amb 174 vots en contra (del PP, CiU, ERC, el PNB, Nafarroa Bai i UPYD). A favor hi han votat 169 diputats, 168 de socialistes i un del PP, per error. Els diputats d'IU, Gaspar Llamazares, i d'ICV, Joan Herrera, han optat per l'abstenció, igual que els altres dos membres del Grup Mixt.

Actualitzat
Rebutjat el text del PSC i el PSOE

Els socialistes, segons que ha explicat el diputat Eduardo Madina, han presentat un text que reconeix la plena legitimitat del Tribunal Constitucional per emetre sentència sobre els recursos presentats a l'Estatut i subratlla l'obligació d'acatar aquesta sentència, encara que admet el dret a opinar-hi. Una resolució que expressa la disposició del PSOE a "explorar els camins constitucionals" que permetin modificar aquelles parts del text estatutari que el TC ha corregit.

Aquesta ha estat la primera resolució amb la firma del PSOE que el Congrés ha rebutjat aquesta legislatura. CiU, ERC i ICV hi han votat en contra perquè els socialistes es van negar a incorporar al text la declaració del Parlament basada en el preàmbul de l'Estatut. Totes tres formacions catalanes l'havien inclosa a les respectives resolucions. 

El diputat del PSC Daniel Fernández ha considerat "interessada, egoïsta, destructiva i tacticista" l'actitud de CiU.

La altres resolucions

CiU ha presentat un text que recollia la primera part de la declaració que el president de la Generalitat, José Montilla, va llegir després de la sentència del TC. La proposta ha rebut els vots a favor d'ERC i ICV-IU, PNB, Coalició Canària, BNG i Nafarroa Bai. Hi han votat en contra socialistes, populars, UPN i UPyD. 

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, ha acusat el PSC d'haver-se negat "tres vegades" a votar al Congrés el que sí que va aprovar divendres al Parlament, i ha remarcat que els socialistes catalans han estat incapaços d'assumir les paraules del mateix president Montilla després de la sentència.

És el mateix resultat que ha aconseguit la resolució d'ICV-IU. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha criticat que el PSOE hagi estat incapaç d'aprovar la resolució de la seva formació que era "de mínims" per facilitar el consens. 

En canvi, la resolució d'ERC, amb l'aposta per la independència, només ha trobat el suport del PNB, Nafarroa Bai i el BNG. CiU, Coalició Canària i ICV-IU han optat per abstenir-s'hi. El republicà Joan Tardà ha lamentat que els socialistes no hagin estat capaços "ni tan sol de respectar el que es va aprovar al Parlament" i ha afegit que Catalunya va cridar "Som una nació, tenim el dret a decidir" i el pròxim crit serà "Visca Catalunya lliure", frase que ha pronunciat en català. 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut