Barcelona

Els partits catalans, tret del PSC, creuen que l'entrevista Zapatero-Montilla no ha servit de res

La reunió entre Zapatero i Montilla s'ha rebut amb dosis d'escepticisme entre les forces polítiques de Catalunya. Tant els socis de govern del PSC com Convergència i Unió creuen que no ha servit de res. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que Montilla ha anat a Madrid a recollir "la liquidació de l'Estatut", mentre que el president de CiU, Artur Mas, ha definit la trobada com una escenificació amb els ulls posats en les pròximes eleccions catalanes. Iniciativa, per la seva banda, ha retret a Zapatero la manca de compromisos ferms, mentre que des del sector catalanista del PSC, Antoni Castells ha dit que el PSC hauria d'haver presentat una resolució pròpia a Madrid i haver invitat la resta de forces catalanes a fer-la seva.

Actualitzat
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha opinat que el govern està en interinitat a l'espera d'eleccions, i ha retret a Montilla que hagi renunciat a "polítiques d'esquerra i a majories d'esquerra per salvar Espanya i Zapatero". El líder d'ERC s'ha continuat desmarcant del PSC i ha dit que el president català ha anat a La Moncloa a buscar "la liquidació de l'Estatut". Puigcercós ha considerat un "error històric" que el PSC no avalés al Congrés la resolució proposada per Montilla al Parlament.

De la seva banda, el líder de CiU, Artur Mas, ha assegurat que la reunió que han mantingut Zapatero i Montilla ha estat una escenificació i "un brindis al sol" de cara a les catalanes. Segons Mas, Montilla i el PSC "estan en una situació de gran debilitat perquè hi ha moltes ganes de canvi" i ha dit que aquestes reunions dos o tres mesos abans de les eleccions "no serveixen gairebé per a res" ja que les promeses de Zapatero "ja sabem com acaben: se les emporta el vent".

El líder d'ICV, Joan Herrera, ha lamentat que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi traslladat a José Montilla "bones intencions" i no un compromís i un calendari concrets per recuperar les parts de l'Estatut afectades per la decisió del Tribunal Constitucional. Zapatero, segons Herrera, s'ha limitat a donar "copets a l'esquena" a Montilla, una actitud "teòricament ben intencionada" però inconcreta, que dóna a entendre que la seva voluntat és "esperar-se al sofà a veure què passa a les eleccions" a Catalunya "per després decidir si compleix el pacte o no".

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha valorat l'entrevista com "una escena de sofà poc creïble". Sánchez-Camacho ha demanat als dos presidents que "deixin de mentir i d'enganyar els catalans, que deixin de crear nous problemes a Catalunya i exerceixin les seves responsabilitats de governar". Sánchez-Camacho s'ha preguntat també si "Montilla s'ha traslladat a Madrid com a sobiranista o com a líder dels 25 diputats del PSC que ahir es van veure obligats a votar una proposta de resolució amb el PSOE, diferent a la que van votar fa uns quants dies al Parlament conjuntament amb CiU, ERC i ICV".

El sector catalanista del PSC es desmarca de Montilla

El sector més catalanista del PSC, amb els consellers Antoni Castells i Montserrat Tura al capdavant, s'ha desmarcat de la direcció del partit que lidera José Montilla en la seva estratègia al Debat de Política General. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha admès que li hauria agradat que els 25 diputats del PSC al Congrés haguessin votat la declaració amb el preàmbul de l'Estatut acordada al Parlament, i ha lamentat que al final no hagi prosperat cap resolució per l'"obcecació tacticista" de CiU i ERC.

Més directe ha estat el conseller d'Economia, Antoni Castells, que creu que el PSC hauria d'haver presentat una resolució pròpia a Madrid i haver invitat la resta de forces catalanes a fer-la seva, una vegada constatat que PSC i PSOE no tenen la mateixa posició. A més, la fundació Nou Cicle, integrada a l'ala catalanista del PSC, ha demanat el retorn actiu de l'expresident Pasqual Maragall, i que el PSC acudeixi a les generals amb el compromís "immediat i pactat" de tenir grup propi al Congrés.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut