Barcelona

La temperatura d'aquest divendres ha estat la més alta a Barcelona dels últims 230 anys

Divendres ha estat el dia més calorós a Barcelona dels últims 230 anys. Així ho ha assegurat l'expert en climatologia històrica de la UB Mariano Barriendos. En una entrevista concedida a TV3, Barriendos ha explicat el per què d'aquesta onada de calor que ha fet escalar els termòmetres fins a punts rècord a bona part de Catalunya.

Actualitzat
Cap base de dades climàtica dels últims 230 anys havia registrat 39 graus de temperatura al centre de Barcelona. Segons estudis de climatologia històrica, l'última referència tan elevada en els llibres de climatologia data de 1786. Segons el doctor Mariano Barriendos, expert en climatologia històrica de la UB, no s'havia trobat mai un registre tan elevat en tota la història de l'arxiu de Barcelona sobre aquest tipus de fenomen, i això suposa "un rècord absolut".

L'arribada d'una bombolla d'aire càlid juntament amb el vent de ponent ha estat la causa principal que els termòmetres s'hagin disparat fins a rondar els 40 graus. En paraules de Barriendos, "serien com esquitxos que salten de la paella, i aquestes masses d'aire confinades i les altes temperatures com a punt de partida arriben a nosaltres, ens travessen i duren hores", fins a provocar "condicions semblants a les del desert del Sàhara".

Amb tot, Barriendos ha explicat que el que sí que és més habitual és la gran diferència entre les temperatures màximes i les mínimes que s'ha registrat. En total, en els últims dos segles s'ha registrat fins a 12 vegades una oscil·lació tan gran com la d'aquest divendres, un fet originat, segons Barriendos, pel canvi climàtic.

En aquest sentit, assegura que "tenim onades de calor de tipus més climàtic, de dos o tres mesos, que causen més impacte i cal estar-ne més alerta", però que el fenomen d'aquest divendres "és més juguesca en poques hores". Amb tot, afegeix que "hem d'estar preparats per situacions diverses, contraposades, ràpides, que es donen en poc temps, i hem d'entendre que ens aniran portant fenòmens d'aquests".

Diferents temperatures en el mateix lloc i a la mateixa hora

Les temperatures rècord, però, s'han registrat especialment al centre de Barcelona. Segons les dades recollides per l'Observatori Fabra, en altres punts de la capital catalana els registres no han estat rècord. Un fet que s'explica perquè la temperatura pot variar d'un punt a l'altre de la ciutat en un mateix dia, i fins i tot, en un mateix moment. De fet, els registres que hi ha de tots aquests anys provenen de diferents observatoris que han anat canviant d'ubicació.

Onada de calor a gran part de Catalunya

Les altes temperatures, però, no només es van registrar a Barcelona. A altres zones del litoral i prelitoral de Barcelona i també de Tarragona, els termòmetres van fregar els 40 graus.

Aquest dissabte les temperatures s'han anat normalitzat. A les 12 del migdia els termòmetres de Barcelona marcaven 31 graus. S'espera que en les pròximes hores les temperatures es moderin progressivament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut