Guernica

L'esquerra abertzale demana a ETA "un alto el foc permanent, unilateral i verificable"

L'esquerra abertzale i altres formacions basques han sol·licitat a ETA que converteixi l'alto el foc en un fet permanent i verificable pels observadors internacionals. En un document que han signat aquest dissabte a Guernica, han demanat al govern espanyol que derogui la llei de partits perquè totes les forces polítiques -amb referència a la il·legalitzada Batasuna- puguin defensar propostes en igualtat de condicions. El pacte és un acord de mínims per facilitar un procés de pau i de normalització democràtica al País Basc i, per primer cop, també demana la reparació de totes les víctimes.

Actualitzat
L'esquerra abertzale i diferents formacions i entitats basques demanen un alto el foc que demostri la voluntat de la banda d'abandonar definitivament les armes. Per això, l'aturada de la violència ha de ser unilateral, permanent i verificable per la comunitat internacional.

Els signants també envien un missatge al govern espanyol. Reclamen a l'executiu que derogui la llei de partits perquè totes les formacions puguin defensar les seves opcions polítiques en igualtat de condicions. A més, també volen canvis en la política de presos i situen en l'horitzó una amnistia.

El manifest ha sorgit d'un esborrany d'Eusko Alkartasuna i Batasuna, un embrió que ha anat incorporant aportacions fetes per nombroses organitzacions polítiques, sindicals i socials del país. Aralar i diferents entitats polítiques i socials han signat el document a Guernica, a Biscaia. El PNB és l'únic partit nacionalista que se n'ha desmarcat.

Un dels pesos pesants de Batasuna, Rufino Etxebarria, l'ha signat entre aplaudiments i davant unes 300 persones. El document és inèdit al País Basc i per primer cop demana la reparació de totes les víctimes.

L'escenari on s'ha presentat el document és simbòlic, a Guernica, i la data sembla que tampoc ha estat casual, la vigília de l'Alderdi Eguna, la festa del PNB, l'únic partit que no comparteix el document però que ha anunciat que aquest diumenge farà propostes i demandes sobre un alto el foc a ETA.

El document aposta pels anomenats "principis Mitchel", que es van utilitzar a Irlanda del Nord per tancar el conflicte entre l'IRA i el govern britànic. Aquestes són les sis regles bàsiques que van acceptar les dues parts per establir converses de pau a l'Ulster:

- Ús exclusiu de mitjans democràtics i pacífics per resoldre les qüestions polítiques.
Desarmament total de totes les organitzacions paramilitars.
- Acord que el desarmament ha de ser verificable per una comissió independent.
Renúncia a la força i oposició al seu ús.
- Compromís per respectar els termes de qualsevol acord arribat en les negociacions.
- Acabament dels assassinats i les accions violentes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut