Barcelona

L'ictus és la primera causa de mort en dones i cada any produeix 13.000 ingressos hospitalaris

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Ictus, l'organització sobre aquesta malaltia ha fet una crida perquè s'adoptin mesures urgents. A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort en dones. Cada any, hi ha més de 13.000 ingressos hospitalaris per ictus, que es caracteritza per una interrupció del subministrament de sang al cervell. Un 10% de les persones ingressades moren durant l'ingrés i un 30% queden amb una discapacitat permanent. Els darrers 15 anys, però, s'ha reduït a la meitat la mortalitat per aquesta malaltia, sobretot per les millores en els factors de risc relacionats amb el cor i les artèries. Precisament, La Marató de TV3 d'aquest any està dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, entre les quals hi ha l'ictus.

Actualitzat
L'ictus, també conegut com a embòlia o vessament cerebral, pot afectar el cervell en diferents graus d'intensitat. Segons la durada i intensitat de l'ictus, quedaran més o menys afectades funcions vitals de la persona, com ara la mobilitat o el llenguatge. Últimament, les noves tecnologies s'han incorporat als programes de rehabilitació dels afectats. Un centenar de pacients dels hospitals del Mar, l'Esperança i la Vall d'Hebron, per exemple, participen en un projecte pilot de rehabilitació que utilitza la realitat virtual per recuperar la funcionalitat de braços i mans. El programa reprodueix entorns reals o simulats per ordinador que interaccionen amb el pacient.

La cap del Servei de Rehabilitació dels hospitals del Mar i Esperança, Esther Duarte, ha explicat que el programa permet treballar d'una manera molt més individualitzada, intensificar els tractaments i "que el treball sigui molt més engrescador per al pacient, que està molt més motivat i treballa amb un grau de dificultat molt més adaptat al seu nivell de discapacitat".

Aquesta tècnica és complementària de la rehabilitació convencional, que continua sent la base de la recuperació de les persones que han tingut un ictus.

La primera causa de mort entre les dones

Precisament, La Marató de TV3 d'aquest any està dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, entre les quals hi ha l'ictus. A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort en dones. A Catalunya, cada 45 minuts es produeix un ictus i cada any moren 5.000 persones a causa d'aquesta malaltia i hi ha 13.000 ingressos hospitalaris. Es tracta de la primera causa de mort en les dones. Els darrers 15 anys s'ha reduït a la meitat la mortalitat per aquesta malaltia, sobretot per les millores en els factors de risc relacionats amb el cor i les artèries.

Cada sis segons l'ictus mata una persona

Segons l'estudi Iberictus, cada sis segons l'ictus mata una persona i, en el segon següent, n'ataca una altra sense tenir en compte l'edat o el sexe. Sota el lema "Una de cada sis persones patirà un ictus, podries ser tu!", els neuròlegs han recordat la importància de l'assistència sanitària urgent, ja que cada hora de retard en l'atenció neurològica a un pacient amb ictus suposa un envelliment cerebral de quatre anys.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut