Washington

Curen un home amb VIH amb un trasplantament de medul·la de cèl·lules mare

Un equip de metges creu que ha curat un pacient amb VIH amb un trasplantament de medul·la de cèl·lules mare. L'home, que tenia VIH i leucèmia -un càncer que afecta el sistema immunològic-, es va sotmetre a un trasplantament per combatre la leucèmia. Els metges van triar per al trasplantament un donant amb un gen hereditari poc freqüent que està associat amb la reducció de possibilitats de contraure el virus de la sida. El pacient va deixar de prendre el seu tractament contra el VIH i, més d'un any i mig després, els professionals han observat que no hi ha signes del virus. Els metges, però, remarquen que el cas del pacient era molt excepcional i que no recomanen un tractament tan agressiu per a persones amb VIH però no altres malalties.

Actualitzat
El cas de Timothy Ray Brown, també conegut com el "pacient de Berlín", és molt excepcional. L'home tenia leucèmia i VIH i el 2007 va ser sotmès a una intervenció quirúrgica en la qual va rebre un trasplantament de mèdul·la de cèlul·les mare per combatre el càncer. Per a la intervenció, l'equip mèdic va triar un donant portador d'un gen hereditari poc habitual i que està associat amb la reducció del risc de contraure el virus de la sida.

Tres mesos després de l'operació, el pacient va recaure de leucèmia i va ser sotmès a un nou transplantament del mateix donant. Després de les intervencions, Ray va deixar de prendre's el tractament contra el virus de la sida i 20 mesos després els metges han constatat que ja no hi ha signes del VIH.

Els resultats i els detalls d'aquest cas s'han publicat aquest desembre a la revista científica "Blood" i per a alguns professionals són una experiència molt interessant i obren la porta a una cura permanent de la sida a través de cèl·lules mare modificades genèticament.

Alguns metges que han intervingut en el cas, però, subratllen també que desaconsellen aquest mètode, que consideren molt agressiu, per a pacients que tenen el VIH però no altres malalties. Assenyalen que un pacient amb VIH pot fer vida normal durant molts anys i viure fins als 90 anys. Els metges subratllen que el cas de l'anomenat "pacient de Berlín" és excepcional perquè tenia leucèmia i VIH alhora.
Anar al contingut