Barcelona

Laporta crida a deixar el victimisme per anar cap a la independència

El líder de SI, Joan Laporta, s'ha estrenat al Parlament cridant a enterrar el victimisme que s'hi practica per emprendre el camí cap a la independència. Laporta ha culpat de la crisi econòmica actual l'espoli fiscal que pateix Catalunya i ha afirmat que han estat els darrers 30 anys d'autonomisme els que han portat a la primera generació en segles que té pitjors perspectives de futur que l'anterior tot i estar més preparada. Per això, després de considerar que l'ascensor social i la integració dels immigrants han deixat de funcionar, i que el bilingüisme continua sent unidireccional per l'existència d'un sector monolingüe castellà usat pel govern espanyol per atacar el model català, Laporta s'ha compromès a introduir al Parlament la declaració unilateral d'independència i a "lluitar sense descans" durant els pròxims quatre anys.

Actualitzat
Independència. Aquesta ha estat la paraula estrella del discurs amb què Joan Laporta s'ha estrenat a la cambra catalana. El líder de Solidaritat Catalana ha considerat que "els catalans i les catalanes hem d'anar amb el cap ben dret i no podem anar ajupits pel món" per demanar abandonar el victimisme que segons el seu parer ha estat l'actitud del Parlament català per anar decidits cap a la proclamació de la independència.

Laporta s'ha compromès a fer-ho "sense descans" al llarg dels quatre anys de legislatura i a introduir la declaració unilateral d'independència al Parlament. Ho ha fet després de considerar que l'autonomia dels darrers 30 anys és la responsable que "per primer com en segles la generació que ve tingui pitjors perspectives de futur que l'anterior tot i estar més perparada".

Crisi econòmica

El líder de SI s'ha adreçat a Mas per dir-li: "És frustrant sentir com parla de crisi sense aportar cap solució. L'única solució és la independència". Laporta ha considerat que "l'autonomia fa perillar la nostra identitat, i ens aboca a la submissió i a resignar-se a ser una mera regió espanyola" i ha culpat directament de la crisi econòmica actual a l'espoli fiscal que viu Catalunya.

Pel que fa a la proposta de pacte fiscal de CiU, Laporta ha considerat que és una iniciativa que forma part d'aquest "vici" del Parlament català "de crear grans expectatives per acabar tornant de Madrid amb la cua entre les cames".

D'altra banda, Laporta ha denunciat que la situació actual és que l'ascensor social ha deixat de funcionar i posa en perill la cohesió social i també ha fracassat la integració de la immigració, que posa en perill la cohesió nacional.

L'exemple de Kosovo

Laporta ha dit a Mas que tant "l'Estatut que vostè va ajudar a retallar a Madrid" com la sentència del Tribunal Constitucional no deixen més camí que acollir-nos a la legislació internacional per declarar la independència. En aquest sentit, ha dit que no cal tenir por perquè la UE s'ha declarat favorable a la declaració unilateral d'independència que va fer Kosovo.

Rèplica i primer reny de Mas


Artur Mas ha demanat a Laporta més humilitat i educació considerant que és la seva estrena en la cambra catalana, i que és el líder d'un partit petit, de quatre escons. El líder de CiU li ha recordat a Laporta que en la seva primera intervenció al Parlament ni tan sols ha saludat el president actual, en funcions, en referència a José Montilla. Seguidament, li ha retret que durant el seu discurs només hagi parlat d'independència i no d'altres iniciatives. "A més de parlar de la independència, caldrà debatre lleis", li ha fet notar.

El líder de CiU ha acabat etzibant-li: "No els considero adversaris, però no poden fer un judici sumaríssim sobre els 30 anys d'autogovern".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut