Barcelona

Mas no aconsegueix prou suport i perd la primera votació per ser investit president

Artur Mas haurà d'esperar fins dijous, a la segona votació, per ser investit president de la Generalitat de Catalunya. A la votació, Mas només ha rebut els 62 vots de Convergència i Unió, mentre que la resta de grups hi han votat en contra.

Actualitzat
Artur Mas té 48 hores per endavant per convèncer algun grup polític que s'abstingui en la segona votació i poder convertir-se així dijous que ve en el nou president de la Generalitat de Catalunya.

Aquest matí, els 135 diputats al Parlament han votat el seu programa de govern, i només els 62 de Convergència i Unió han votat favorablement a la investidura. Avui necessitava una majoria absoluta que no ha assolit perquè la resta de partits hi han votat en contra. En la votació de dijous en tindrà prou amb una majoria simple, és a dir, que el "sí" guanyi el "no".

S'han complert, doncs, les previsions i no hi ha hagut sorpreses, tot i que al llarg del debat alguns grups havien allargat la mà a Mas, sobretot en temes econòmics.

La segona jornada del debat d'investidura ha començat amb la intervenció del líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, que ha justificat el seu "no" a la votació perquè Mas s'ha de guanyar la confiança amb la feina diària. També li ha reclamat que no oblidi les polítiques socials i que governi sense esperar possibles pactes amb Madrid que, segons Puigcercós, han demostrat que no serveixen per res. Mas li ha replicat que prefereix una tensió controlada a Madrid que una fractura dins de Catalunya.

Una de les imatges del dia ha estat, sens dubte, la de l'expresident del Barça i ara líder de Solidaritat Independentista, Joan Laporta, estrenant-se a la tribuna d'oradors. Com ja havia fet en campanya, Laporta ha insistit que la independència és el camí que ha d'ajudar Catalunya a sortir de la crisi i superar els greuges històrics en matèria cultural i lingüística. El líder de Solidaritat també ha criticat Mas per la seva proposta de pacte fiscal, perquè al seu entendre generarà encara més frustració entre la població. Davant d'això Mas ha replicat a Laporta que les dreceres cap a la independència -sense prou suport- poden generar encara més frustració.

Per la seva banda, Albert Rivera ha justificat el vot negatiu de Ciutadans en el model nacionalista defensat per Convergència i Unió, tot i que ha promès suports puntuals al nou govern en matèria econòmica. Per Rivera, el nacionalisme genera més crisi. Ciutadans també demana a Mas que suprimeixi els consells comarcals i aturi les vegueries.

Segona votació, aquest dijous


El reglament del Parlament estableix que s'ha d'esperar un termini mínim de 48 hores per fer una segona votació. Així, dijous, 23 de desembre, Artur Mas se sotmetrà a un segon debat d'investidura i una segona votació. En aquesta segona volta, el candidat necessita majoria simple i no absoluta, com a la primera, és a dir, que hi hagi més vots favorables que contraris.

Així, fins dijous, CiU té 48 hores de marge per negociar l'abstenció d'alguns grups i investir Mas. La vista de la federació nacionalista està posada en el PSC i el PP mentre que ERC, que en la sessió d'aquest dimarts ha mantingut el seu "no", caldrà veure si canvia de postura i opta per l'abstenció.



VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut