Barcelona

Mas confirma a TV3 que el seu govern tindrà una vicepresidenta i serà Joana Ortega

Artur Mas ja ha estrenat el seu nou despatx com a president de la Generalitat. En el primer dia de feina com a màxima autoritat del país, Mas ha signat el decret de nomenament dels nous membres de l'executiu i ha confirmat que hi haurà vicepresidenta. Serà Joana Ortega, d'Unió Democràtica, que també dirigirà el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així doncs, Ortega es convertirà en la primera dona que tindrà aquesta responsabilitat. El nou govern el formaran dotze persones, tres menys que el govern tripartit, la primera mesura d'austeritat d'Artur Mas. Els nous consellers prendran possessió del càrrec aquest dimecres.

Actualitzat
En el seu primer dia com a cap de l'executiu, Artur Mas ha assegurat que la formació del govern ha costat moltes hores de feina. Una tasca que enllestia aquest dilluns a la tarda, després d'assumir el càrrec de màxima autoritat del país. I just l'endemà, ja ha signat el decret de nomenament dels nous membres del Consell Executiu i del secretari del govern, que comptarà amb Joana Ortega com a vicepresidenta. De fet, la que també serà la consellera de Governació i Relacions Institucionals esdevindrà la primera dona vicepresidenta i presidenta en funcions quan hagi de substituir Mas.

Aquest càrrec, que tenia Josep-Lluís Carod-Rovira, es va crear durant el segon tripartit i reunia àrees com Esports, Afers Estrangers, Religió, Política Lingüística i les delegacions del govern en territori català. Ara, amb el nou govern la vicepresidència es reformularà. Previsiblement, Política Lingüística i l'Institut Ramon Llull s'integraran a Cultura, mentre que el nou departament que encapçalarà la que va ser número 2 de Mas a les llistes per Barcelona assumirà les competències de la Conselleria de Governació i les relacions amb Madrid, que estaven en mans de la Direcció General de Relacions Institucionals; és a dir, a la conselleria d'Interior.

Ortega també presidirà el Consell Tècnic que reuneix cada setmana els secretaris generals per fixar l'ordre del dia del Consell de Govern, dirigirà la funció pública i s'encarregarà de les relacions amb el Parlament i amb els ajuntaments.

El nou govern de la Generalitat tindrà onze consellers i gran part no seran ni de Convergència ni tampoc d'Unió, sinó independents. El dibuix respon a la voluntat del president de la Generalitat, Artur Mas, expressada ja abans de les eleccions, de fer "el govern dels millors" al marge de si pertanyen o no a cap formació política. Quatre consellers són de CDC, dos d'UDC i cinc són independents. Hi haurà vuit consellers homes i tres dones.

El nou executiu


Els últims consellers que es confirmaven just després que Mas va prendre possessió del càrrec han estat el president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz, com responsable de Salut; la independent advocada de l'Estat a Catalunya Pilar Fernández Bozal, al capdavant de Justícia, i l'independent Francesc Xavier Mena, actualment catedràtic d'economia d'ESADE, com el nou conseller de la macroàrea d'Empresa i Ocupació. Abans de l'acte solemne al Palau de la Generalitat, CiU anunciava que l'exdiputat socialista Ferran Mascarell dirigirà el Departament de Cultura.

Els noms dels consellers que ja havien transcendit són, precisament, el de la diputada d'Unió Joana Ortega com a consellera de Governació i Relacions Institucionals; el fins ara número 2 de Convergència i un dels col·laboradors més experimentats de Mas, Felip Puig, que assumirà la cartera d'Interior, i el professor d'Economia i conseller d'Universitats en l'últim govern Pujol, l'independent Andreu Mas-Colell, com a conseller d'Economia i Finances.

La segona conselleria en mans d'Unió serà la d'Agricultura, que tindrà com a titular Josep Maria Pelegrí. La convergent Irene Rigau assumirà el Departament d'Educació. Una cara nova serà la de l'encara alcalde convergent de Sant Cugat, Lluís Recoder, que es farà càrrec de Política Territorial, i Josep Lluís Cleries(CDC) assumirà les responsabilitats de Benestar i Família.

A banda, també s'ha sabut que al nucli dur d'aquest govern hi haurà Francesc Homs, com a secretari de Presidència, i Germà Gordó, que ocuparà el càrrec de secretari del govern.

Les persones que integraran el pròxim govern de Catalunya prendran possessió del càrrec aquest dimecres.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut