Collboni ampliarà el govern, previsiblement amb ERC, amb qui ha pactat els pressupostos

L'oposició creu que l'acord està tancat amb Esquerra, amb els quals ja van pactar els pressupostos, però els republicans separen aquest pacte d'una eventual entrada al govern

RedaccióActualitzat

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat "l'ampliació del govern municipal" un cop s'aprovin els pressupostos, d'aquí a un mes, per la via de la qüestió de confiança. Tot i que no ha concretat data ni ha precisat amb qui, l'alcalde ha recordat que s'ha arribat a un acord pressupostari amb ERC, amb qui han parlat de polítiques i després "es parlarà de govern". 

El mecanisme de la qüestió de confiança s'ha activat avui, després que l'alcalde hagi perdut la votació a què s'havia sotmès i on només els republicans han votat al costat del PSC. 

A partir d'avui, doncs, s'activa el rellotge i l'oposició té un mes per articular una majoria alternativa que desbanqui l'alcalde en una moció de censura, una possibilitat que no té cap recorregut donada l'actual aritmètica del ple.

Si l'oposició no aconsegueix aquesta majoria, l'alcalde Collboni serà automàticament ratificat i els pressupostos aprovats.

Serà en aquest moment, que el PSC --que governa en minoria-- ampliarà l'executiu, segons ha anunciat Collboni per sorpresa al final del ple extraordinari d'avui:

 "El proper pas que farem serà l'ampliació del govern municipal, perquè amb uns pressupostos en vigor es pugui continuar amb l'acció de govern".

Amb tot, ERC no ha volgut córrer tant. Els republicans subratllen que no és el mateix un pacte de pressupostos que una eventual entrada al govern. 


Pressupostos per la via de la qüestió de confiança

Tot i tramitar-se a la comissió d'economia extraordinària al febrer amb els vots d'ERC i BComú, els pressupostos no van superar l'últim tràmit en el ple del 22 de març, i Collboni va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança per poder-los aprovar.

L'alcalde socialista no és el primer regidor que recorre a aquest mecanisme per aprovar els comptes sense tenir prou suports: l'última va ser l'exalcaldessa i líder de BComú, Ada Colau, que ho va fer dos anys consecutius durant el seu primer mandat, el màxim de vegades permeses, el 2017 i 2018.

L'exalcalde i líder de Junts, Xavier Trias, també va plantejar aquest procediment el novembre del 2013, quan el ple municipal no va donar suport a la seva proposta de pressupostos per al 2014, que va quedar aprovada de manera automàtica 30 dies després.

La votació d'aquest dimecres, que s'ha fet de manera nominal, on cada regidor ha votat en veu alta, ha comptat amb el suport dels seus 10 regidors del PSC i els cinc d'ERC, i el rebuig dels regidors de BComú, Junts, el PP i Vox, que n'han sumat 24 --ja que han faltat dos regidors-- davant els 15 que sumen el PSC i els republicans.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut