Els taxistes podran posar càmeres al vehicle per gravar l'interior en alguns supòsits

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades n'avala l'ús en moments puntuals per protegir els conductors i perseguir agressions

RedaccióActualitzat

Els taxistes podran posar finalment càmeres de seguretat a l'interior dels vehicles. La qüestió havia centrat l'última taula de seguretat del taxi, i ara un dictamen de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha donat la conformitat a la instal·lació d'aquests dispositius en alguns supòsits. 

La mesura ha de servir per dotar de més seguretat els conductors, que des de feia temps havien reclamat accions davant el que consideraven situacions de desprotecció durant els serveis. Sobretot, arran de les denúncies d'alguns taxistes que asseguraven haver patit tractes vexatoris i intimidatoris per part d'alguns clients.

Un dels col·lectius dins el sector que més havia insistit sobre la qüestió és Élite Taxi. En declaracions a Catalunya Informació, el seu portaveu, Tito Álvarez, s'ha mostrat satisfet amb el text, que considera que els dona la raó en la seva reclamació de més mesures de protecció: "Al final, el que demanem és poder anar més segurs."


Es valida el seu ús en determinats supòsits

El dictamen de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades autoritza la instal·lació de càmeres a l'interior dels taxis sempre que s'empari en "l'interès legítim" i respecti "les garanties de la normativa de protecció de dades", i el seu ús es limiti a "perseguir agressions i altres conductes delictives".

L'ens apunta una sèrie de supòsits en què veuria bé l'aplicació d'aquest sistema. La seva directora, Meritxell Borràs, ha explicat a Catalunya Informació que una possibilitat seria que les càmeres s'activessin a través d'un "botó del pànic". És a dir, que només enregistressin quan el conductor iniciés el mecanisme en detectar una amenaça o una situació excepcional.

"Un requisit és que no hi hagi una gravació continuada i permanent dins el vehicle. Perquè això significaria una intrusió important en la privacitat de l'usuari."

El text també apunta altres condicionants per a l'ús de la tecnologia. Indica, per exemple, que l'enregistrament es limiti a l'interior del vehicle i no es captin imatges de la via pública.

També recomana un temps màxim de conservació del material enregistrat, que en cas de no provar cap situació excepcional, "no podria superar el termini d'un mes".

imatge d'un taxi
El debat sobre l'ús de càmeres va reactivar-se arran de la denúncia d'una taxista a un passatger que es masturbava (Vicente Zambrano / Ajuntament de Barcelona)

Un protocol regularà quan es podran fer servir

Un cop hi ha hagut l'aval de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el següent pas és que el govern redacti el protocol sobre com s'organitza la mesura, tant en l'àmbit tecnològic com en l'àmbit de procediment, que determini en quins casos es pot activar.

Un dels principals reptes, com ha explicat a Catalunya Informació el director general de Transports, Oriol Martori, és com vincular l'enregistrament de potencials agressions amb el servei d'emergències 112.

"Serien càmeres que només es poden activar en situacions d'emergència o de perill, i estarien vinculades al 112. Quan hi hagi una trucada al 112 és quan s'activaria la càmera."

Paral·lelament, també s'ha d'establir un protocol sobre qui gestionarà la informació i com es recopilaran les dades sobre les potencials situacions de violència dins el taxi, i la seva posterior tramitació als cossos de seguretat.
 

El judici a un client que es masturbava dins un taxi, posposat

El debat sobre l'ús de càmeres de seguretat a l'interior dels taxis va reactivar-se ara fa dos mesos arran de la denúncia d'una taxista a un passatger que es masturbava al seient del darrere del taxi. Uns fets que van quedar gravats.

Segons ha sabut Catalunya Informació, aquest dimecres s'havia de fer el judici. Però l'acusat no s'hi ha presentat i el jutge l'ha posat en cerca i captura. Si no el troben en el termini d'un any, prescriurà. S'enfrontava a una multa o a diverses jornades en benefici de la comunitat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut