Desenes de caps d'olla encallats en una platja d'Austràlia
Desenes de caps d'olla han encallat en una platja al sud-oest d'Austràlia (Europa Press)

Intenten salvar uns 160 caps d'olla encallats en una platja d'Austràlia

Una vintena d'exemplars han mort i alguns hauran de ser sacrificats pel seu estat precari, segons asseguren els experts i voluntaris que treballen en el rescat

Experts en fauna marina intenten rescatar uns 160 caps d'olla que han encallat en una platja de Dunsborough, al sud-oest d'Austràlia. Es calcula que més d'una vintena han mort

Els caps d'olla són un gènere de cetacis de la família dels delfínids, tot i que el seu comportament s'assembla més al de les balenes. 

L'equip desplegat pel Servei de Parcs i Vida Salvatge de l'estat d'Austràlia Occidental, amb l'ajuda de voluntaris, està avaluant les condicions dels caps d'olla i intenta mantenir-los junts i allunyats de la platja.

Un dels objectius del personal que treballa al lloc dels fets és consolar els animals i assegurar que els queda el cap fora de l'aigua perquè puguin respirar.


La zona és molt popular entre els turistes i a la platja s'hi han apropat curiosos. Per això els experts han demanat a la gent que s'allunyi de la costa i no intenti rescatar els animals, perquè els poden causar ferides i angoixa, i poden dificultar-ne el rescat.

Tenint en compte el que ha passat en altres situacions similars, un possible desenllaç per a aquesta espècie de cetacis és que siguin sacrificats com "l'opció més humanitària".

Per què s'apropen a la costa?

Tot i que s'han fet diverses investigacions, fins ara els científics no han pogut explicar per què en alguns casos els cetacis es desvien de la ruta i embarranquen en aigües poc profundes.

Una de les explicacions podria ser que s'extraviïn atrets per la contaminació de soroll o per un cap de grup desorientat.

De fet, els caps d'olla són coneguts pels seus vincles socials estrets i, quan un exemplar té problemes, la resta el segueix.

Experts i voluntaris intenten salvar les balenes encallades a la costa
Experts i voluntaris intenten salvar els caps d'olla, tot i que una vintena d'exemplars han mort (Reuters (Dunsborough and Busselton Wildlife Care))

El cas més recent de caps d'olla encallats en una platja d'Austràlia Occidental va ser l'estiu passat, quan van morir 50 exemplars.

El 2020, prop de mig miler de caps d'olla van embarrancar a la costa de l'illa de Tasmània, al sud d'Austràlia, i només se'n van poder salvar un centenar.

 

 

ARXIVAT A:
Austràlia
Anar al contingut