El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, amb el cap de la policia, Pere Ferrer (ACN/Albert Segura)
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, amb el cap de la policia, Pere Ferrer (ACN/Albert Segura)

Interior tria Eduard Sallent per a major dels Mossos a dos dies de les eleccions

L'altra candidata, la comissària Alícia Moriana, ha impugnat la convocatòria de la plaça de major

RedaccióActualitzat

A dos dies de les eleccions al Parlament, el director general de la policia, Pere Ferrer, ha proposat l'actual cap del cos, el comissari Eduard Sallent, com a nou major dels Mossos d'Esquadra.

Per ser nomenat major, Sallent haurà de superar primer un curs d'adequació que començarà el 21 de maig.

Una vegada superat el curs, el govern, ja sigui l'actual en funcions o el que surti de les urnes el 12M, serà l'encarregat de nomenar oficialment Sallent com a major o deixar el concurs desert.

Interior va convocar aquesta segona plaça de major. La plaça, que iguala els galons amb el major Trapero, estava oberta a tots els comissaris i totes les comissàries que volguessin participar-hi.

El conseller Joan Ignasi Elena va nomenar Sallent com a cap del cos després de fer-ne fora el comissari Josep Maria Estela, que ara és el cap de la regió de Ponent.

Els comissaris Josep Maria Estela i Eduard Sallent (ACN)

Una convocatòria impugnada per l'altra candidata i els sindicats

L'altra candidata, la comissària Alícia Moriana, ha impugnat la convocatòria i els sindicats policials com SAP-FEPOL, SME i USPAC també ho han portat als jutjats pels tempos en què s'ha dut a terme el procés, en plena campanya i en el compte enrere perquè el govern entri en funcions.

L'elecció d'Interior s'ha sabut poques hores després que aquest matí hagi tingut lloc una entrevista personal i voluntària, de caràcter no selectiu, amb els dos aspirants que havien presentat la candidatura, segons ha informat la conselleria.

Però això no ha convençut Moriana, actual màxima responsable de la regió policial de la Catalunya Central, que ha presentat un recurs contenciós administratiu contra les bases perquè aquestes entrevistes no estaven previstes inicialment. El jutge, però, no ha acceptat les mesures cautelaríssimes que havia sol·licitat.

Un rang vitalici que Trapero ostenta des del 2017

El rang de major és vitalici, i abans de Trapero, que va ser nomenat major el 2017 pel llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont, només l'havia ostentat Joan Unió.

Precisament, el candidat del PSC a les eleccions, Salvador Illa, ha anunciat aquesta setmana que si governa nomenarà Trapero --que actualment és responsable de la Divisió d'Avaluació de Serveis (DAS)-- nou director de la policia, un càrrec que fins ara mai havia recaigut en agents del cos.

El rang de major, previst per la Llei de la policia catalana 10/1994, no suposa que qui ocupi la plaça assumeixi més competències, tot i que sí que comporta un reconeixement a la seva labor i reforça la seva ascendència en la cúpula policial.

El major Josep Lluís Trapero, en una compareixença al Parlament el novembre de 2022
El major Josep Lluís Trapero, en una compareixença al Parlament el novembre del 2022 (ACN)
ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut