Salvador Illa en una imatge d'arxiu al Parlament (ACN/Jordi Borràs)

Puigdemont: "Illa no podrà ser mai un interlocutor vàlid per generar confiança"

L'endemà que Pedro Sánchez li donés un paper central en les negociacions per a la investidura, el líder del PSC es mostra a favor de "buscar alguna forma que serveixi per donar confiança", en referència a la figura d'un mediador

RedaccióActualitzat

Junts no vol Salvador Illa com a interlocutor en la negociació per a la investidura. La reacció del partit de Carles Puigdemont arriba l'endemà que el líder del PSC es reunís amb Pedro Sánchez a la seu socialista del carrer Ferraz de Madrid, que l'ha situat com la persona de referència per les qüestions relacionades amb Catalunya.

Jordi Turull ha afirmat a les xarxes socials: "Això de donar protagonisme a qui va enganyar Junts el dia abans del pacte de la vergonya a Barcelona per impedir que Xavier Trias en fos l'alcalde és una manera molt estranya de demostrar-nos que són de fiar".

Preguntat per aquest tuit, Salvador Illa, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha evitat enfrontar-s'hi: "No entraré en això. El PSC va tenir els resultats que va tenir i té el pes que té a la política catalana."

A Turull, s'hi ha sumat més tard Carles Puigdemont, que també amb una piulada ha avisat que el primer secretari del PSC "no podrà ser mai un interlocutor vàlid per generar confiança".

El PSOE va fer pública aquest dimecres la creació d'una comissió negociadora que s'encarregarà dels contactes amb els grups parlamentaris del Congrés per a la investidura de Pedro Sánchez.

En formen part, entre d'altres, María Jesús Montero, Santos Cerdán, Pilar Alegría i Félix Bolaños. Els socialistes apunten que "per a qüestions relacionades amb Catalunya" el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "estarà en coordinació permanent amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa", tal com ja van escenificar a la reunió que van mantenir.


Salvador Illa, a favor de "donar confiança" a les negociacions

A l'entrevista amb Ricard Ustrell a Catalunya Ràdio, el primer secretari del PSC ha afirmat: "Ara és moment d'un treball metòdic, discret i si pot ser, amb ofici polític." Igual que Sánchez i la resta de dirigents socialistes, Illa ha tornat a evitar respondre sobre la llei d'amnistia:

"Em permetrà que sigui enormement discret. Sí, a continuar amb aquestes polítiques que han donat resultats."


Preguntat per la possibilitat que en les negociacions, al llarg de la investidura, hi hagi un mediador, Illa respon que està a favor de "buscar alguna forma que serveixi per donar confiança". Aquesta figura la reclama Junts i, en una entrevista a "Els matins" de TV3 aquest dimecres, un dels negociadors de Sumar, Jaume Asens, assegurava que ho veu amb bons ulls.

Tal com va fer Pedro Sánchez un cop li van encarregar la investidura, Illa ha descartat el referèndum: "Tot el que sigui divisiu no crec que sigui un camí per on jo crec que hàgim d'anar", ha afirmat. I ha demanat, de nou, un diàleg intern a Catalunya: "El que vam acordar el 2019 és que obriríem una taula de diàleg entre catalans, però no ho hem fet. Jo ho he anat recordant. Catalunya és plural. Hem de tenir una discussió entre catalans, un diàleg estructurat i metòdic entre catalans."


El traspàs de Rodalies

Salvador Illa s'ha mostrat obert a traspassar Rodalies a la Generalitat. De fet, el PSC va votar al Parlament a favor d'aquest traspàs: "No tinc cap posició contrària al traspàs de Rodalies, però no tinc tan clar que si es traspassa funcioni."

El líder dels socialistes catalans ha afegit que no vol "fer entendre que Catalunya no sap fer les coses", però ha remarcat que no està "d'acord que quan ho fem nosaltres ho fem tot bé i quan ho fan els altres està tot malament". També ha reivindicat l'ampliació de l'aeroport de Barcelona per "no baixar de divisió".

Recupera íntegra l'entrevista a Salvador Illa d'"El matí de Catalunya Ràdio":

 

ARXIVAT A:
InvestiduraSalvador IllaJunts
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut