Crides a la mobilització i crítiques a l'opa hostil al Sabadell en el penúltim dia de campanya

Pedro Sánchez, Núñez Feijóo i Pello Otxandiano han desembarcat a Catalunya en la recta final d'una campanya que tots els partits veuen ajustada

RedaccióActualitzat

A poc més de 24 hores per acabar la campanya electoral, els principals partits han fet aquest dijous una crida al vot útil i a concentrar els vots en les respectives llistes per evitar un bloqueig.

Tant el PSC com Esquerra i Junts han redoblat els intents de captar els indecisos davant d'un escenari que continua molt obert, i amb la possibilitat que torni a haver-hi fins a 8 partits diferents al Parlament.

Que som a la recta final s'ha notat pel format dels actes del vespre, de gran format i amb líders vinguts de fora de Catalunya.


El PSC, ERC i Junts premen l'accelerador

A Vilanova i la Geltrú, Pedro Sánchez ha tornat a participar en la campanya del PSC, per donar suport a Salvador Illa, en un acte inicialment no previst i que ha comptat amb l'assistència del ministre Jordi Hereu i de Santos Cerdán, número 3 del PSOE.

Tant Sánchez com Salvador Illa han defensat concentrar el vot en el PSC, per obrir, diuen, una nova etapa a Catalunya i superar el bloqueig que creuen que seria un govern independentista.

En el cas d'Esquerra l'acte ha estat a Barcelona, per tancar la campanya a la ciutat. Hi ha hagut ambient de festa, d'orgull per la feina feta i de molta èpica. No hi ha faltat ningú, del partit, del govern i fins i tot de Bildu, amb Pello Otxandiano intervenint des del faristol.

Aragonès i Junqueras, molt vehements, han acusat el PSC i Junts de posar-se d'acord per desbancar-los, però diuen que se'ls ha vist el llautó. Per això han fet una crida a concentrar el vot per votar progressisme i independentisme.

A la mateixa hora, Junts celebrava a Argelers un acte en què Carles Puigdemont s'ha mostrat convençut que guanyarà diumenge si tots els ous de l'independentisme es posen a la cistella de Junts i hi ha una gran mobilització.

Els gironins que s'han desplaçat fins a la Catalunya Nord han fet petit el pavelló, i s'ha hagut d'habilitar una esplanada per seguir l'acte des de fora.


Crides dels Comuns, PP i la CUP per quedar-se els escons que ballen

També han centrat la campanya en Girona els Comuns, que asseguren que, segons les enquestes, es juguen un diputat amb l'extrema dreta d'Orriols. Tant Jéssica Albiach com Ada Colau han afirmat que els Comuns forçaran el PSC i ERC a fer polítiques progressistes i també a deixar Junts fora del govern.

Mentrestant, Alejandro Fernández jugava a casa, a Tarragona, acompanyat de nou d'Alberto Núñez Feijóo, que ha recordat quan fa tres anys es van quedar sense l'escó de la demarcació i ha agraït la feina als qui s'han quedat durant aquest temps al partit així com també als qui van marxar i ara han tornat.

La CUP ha fet campanya a Lleida, on aspiren a mantenir el diputat que van aconseguir el 2021. Un diputat que asseguren que balla entre ells i Vox, i que aspiren a retenir presentant Bernat Lavaquiol, que va ser portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics.


Abascal anima a encarar-se amb els manifestants i Cs mira a Europa

A Reus, l'acte de l'extrema dreta de Vox ha deixat moments de tensió, amb Santiago Abascal animant els seus seguidors a encarar-se amb les persones que protestaven contra el míting. Ell mateix ha baixat de l'escenari, i desenes dels assistents al míting han anat aleshores cap al cordó policial. S'han produït enfrontaments verbals i intimidació, i els Mossos han hagut de reforçar el cordó que separava tots dos col·lectius.

Pel que fa a Ciutadans, la formació ha posat rumb a la recta final de la campanya amb un ull posat en les europees. Des de l'Hotel Claris de Barcelona, Carlos Carrizosa ha alertat que diumenge la ciutadania no només vota al Parlament, sinó que també es juga quin model d'Europa vol, i per això ha animat els votants a aturar Junts.


L'opa hostil del BBVA entra de ple en campanya

Al matí, l'opa hostil al Sabadell ha congregat una certa unanimitat entre els candidats a les eleccions. L'independentisme i l'esquerra s'hi han mostrat obertament contraris, mentre que la dreta i l'extrema dreta han estat més tebis.

Salvador Illa, a "Els matins" de TV3, ha mostrat la preocupació pels clients i els treballadors de l'entitat i espera que la fusió no acabi tirant endavant.

L'independentisme considera que no es pot limitar la competència bancària. Per Carles Puigdemont, l'operació del BBVA respon a una estratègia premeditada per liquidar l'activitat bancària catalana. Pere Aragonès també l'ha rebutjat en una valoració com a president.

Jéssica Albiach ha demanat al govern espanyol que aturi el procés de fusió, mentre que Sergi Saladié, de la CUP, també ha denunciat les concentracions empresarials.

Mentrestant, Alejandro Fernández mostrava la seva preocupació per l'operació a les xarxes, sobretot, assegura, per les pimes catalanes i la lliure competència. Vox i Ciutadans han deixat en mans del mercat la decisió final.

Per tots els candidats, l'operació bancària genera dubtes raonables.

 

Abascal, el líder espanyol que més cops haurà vingut en campanya

Tres anys després d'entrar al Parlament, l'extrema dreta de Vox manté un discurs que vincula la immigració, i sobretot l'islam, amb la inseguretat, sovint amb dades inexactes. També parla de la unitat d'Espanya, però menys que en altres campanyes.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut