Sánchez remarca el paper central de Salvador Illa en les negociacions amb ERC i Junts

El president del govern espanyol en funcions ha volgut escenificar el paper del líder del PSC en les negociacions de la "carpeta catalana", que és clau per a la investidura

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez incorpora Salvador Illa a les negociacions per a la seva investidura. El primer secretari del PSC estarà especialment pendent dels temes relacionats amb Catalunya, i el president del govern espanyol en funcions hi mantindrà un "contacte permanent" durant les pròximes setmanes.

Així ho ha assenyalat el PSOE després de la reunió que tots dos han mantingut aquest dimecres a la tarda a la seu del partit, al carrer Ferraz de Madrid, que han aprofitat per visualitzar el gest del partit estatal amb els socialistes catalans i per parlar de la marxa de les converses amb les formacions independentistes.

"Els contactes entre el secretari general del PSOE i el primer secretari del PSC continuaran durant les properes setmanes de forma permanent", han indicat.

Això malgrat que Illa no forma part de la comissió que acaba de crear Sánchez per dirigir les negociacions amb els grups parlamentaris, per aconseguir els suports que necessita per ser reelegit.

La formen la sotssecretària general, María Jesús Montero, i el secretari d'Organització, Santos Cerdán, així com els ministres en funcions Félix Bolaños i Pilar Alegría.

Però més enllà d'aquests noms, el PSOE vol que Illa estigui al corrent i participi en l'anomenada "carpeta catalana", que és clau, atès que Junts és el principal escull perquè Sánchez pugui mantenir-se a La Moncloa.

Per ara, els socialistes han rebutjat explícitament la celebració d'un referèndum, però segueixen sense detallar la seva posició sobre l'amnistia, amb declaracions com ara les del ministre Bolaños:

"Generositat és que tots siguem conscients que hi hem de posar de la nostra part per tancar ferides, per obrir una nova etapa i que Espanya estigui quatre anys avançant en allò econòmic, social i en la igualtat."


Reunions amb ERC i Junts

La previsió tant d'ERC com de Junts és que la setmana que ve es produiran les reunions de Pedro Sánchez amb els seus respectius portaveus parlamentaris al Congrés.

Aquest dimecres, Sánchez ha encetat la ronda amb Yolanda Díaz, amb qui aparentment s'han entès molt bé, encara que en les últimes hores havia advertit que l'acord amb els socialistes estava lluny.

Pel que fa a l'amnistia, un dels negociadors de Sumar, Jaume Asens, ha avançat a TV3 que els diferents actors estan buscant consens:

"No es tracta de fer l'amnistia que ens agrada a cadascú, es tracta que passi el filtre del Tribunal Constitucional, perquè si quedem tots molt bé però no passa el filtre no servirà de res a tota la gent represaliada, començant pels exiliats."

Asens diu que s'està parlant de la figura d'un mediador per acompanyar les negociacions --tal com demana Junts--, i dona per fet que no hi haurà amnistia abans de la investidura.

Mentrestant, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha encetat una batalla amb la presidenta del Congrés sobre la data de la investidura, instant Francina Armengol a afanyar-se a marcar-la en el calendari.

Polèmiques al marge i amb els terminis que van delimitant els grups, la data de la investidura de Sánchez se situa cada cop més a la segona setmana de novembre.

ARXIVAT A:
PSCInvestiduraPSOEPedro SánchezSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut