Madrid

Rajoy es presenta com el president de tots i es compromet a combatre l'atur, el dèficit i el deute

Mariano Rajoy ha començat a exercir de president d'Espanya la mateixa nit electoral. El líder del Partit Popular ha convertit la seva compareixença per valorar els resultats electorals en el seu primer discurs institucional. Rajoy ha fugit de l'eufòria que omple els afores de la seu del PP al carrer Gènova i s'ha compromès a governar "amb tots i per a tots". Assegura que no farà miracles però promet lluitar contra l'atur, el dèficit i el deute.

Felip GordilloActualitzat
Mariano Rajoy ha comparegut davant els mitjans cap a tres quarts d'onze de la nit. Tot i haver obtingut uns resultats històrics pel PP, Rajoy ha optat per encarar la difícil situació econòmica de l'Estat i ha parlat més com a president que com a candidat victoriós.

Rajoy s'ha felicitat per l'àmplia participació que, diu, és una "prova contundent de maduresa democràtica". El líder del PP ha agraït els milions d'espanyols que han dipositat la confiança en el seu partit, però ha anunciat que serà "el president de tots i per a tots".

El guanyador de les eleccions ha centrat gran part del seu discurs en la unió de "tots els espanyols" per sortir de la crisi. Rajoy s'ha dirigit als que no l'han votat. I els ha promès que cuidarà "l'interès general a qualsevol interès particular". Assegura que no té "altres enemics que l'atur, el dèficit, el deute excessiu i l'estancament econòmic". Tot i això, avisa que no hi haurà miracles i recorda que no els ha promès.

Solidaritat entre comunitats autònomes

Rajoy també ha tirat de patriotisme i ha afirmat que governarà "al servei d'Espanya", que ha qualificat de "gran nació". Diu que vol tornar als espanyols l'orgull de ser-ho, a base d'esforç, feina, innovació i solidaritat. El líder popular assegura que no hi haurà sectarisme ni "divisions artificials que ens distreguin del l'esforç comú".

El president del PP ha lloat la diversitat espanyola, però l'ha posat al servei d'un principi solidari. Rajoy ha convocat totes les comunitats autònomes a una reflexió per trobar una sortida comuna a la situació actual.

Finalment, Rajoy s'ha referit a la política europea. Ha promès tornar a fer respectar la veu espanyola en les institucions comunitàries. El flamant guanyador de les eleccions s'ha definit com un soci lleial, però ha advertit que serà exigent. Rajoy diu que Espanya no serà més un problema, sinó una part de la solució.

Segons els resultats de l'escrutini, el líder dels populars, Mariano Rajoy, governarà Espanya amb una àmplia majoria absoluta els pròxims quatre anys. Aconsegueix els millors resultats de la història del Partit Popular, amb 186 escons. Rajoy supera, fins i tot, els 183 diputats que José María Aznar va obtenir l'any 1998.

Gènova, una festa

Un quart d'hora després del seu discurs, Rajoy ha aparegut al balcó de la seu del partit, on s'ha dirigit als centenars de militants i simpatitzants que s'han congregat per celebrar la victòria del PP. El líder popular, ja amb un posat més alegre, ha recomanat a la multitud que gaudeixin els resultats, però els ha recordat que dilluns serà un dia més i tocarà treballar. Rajoy els ha promès que ell es posarà a la feina per tornar a liderar Europa.

Els simpatitzants han respost a la sortida de Rajoy amb el crit de "campions, campions" i han tenyit el carrer del blau de les insígnies del PP i el roig i groc de les banderes espanyoles. L'eufòria ja s'ha desfermat als afores de l'edifici del carrer Gènova, a Madrid, amb els primers sondejos. Una gentada s'ha congregat davant de la seu del Partit Popular ja des de les vuit del vespre.

Merkel truca més tard

La majoria de líders europeus han trucat a Mariano Rajoy per felicitar-lo pels seus resultats electorals. El líder popular ha parlat, entre d'altres, amb el president de la República francesa, Nicolas Sarkozy; el de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha trigat molt més que els seus homòlegs a trucar a Rajoy. Ho ha fet passades les deu de la nit, quan les dades ja confirmaven l'amplíssima victòria del PP. Merkel no ha pogut parlar directament amb Mariano Rajoy, però han quedat que mantindran una reunió aquest mateix dilluns.

"Una nova etapa per vèncer la crisi i l'atur"

La primera a comparèixer a la seu del PP ha estat la seva vicesecretària d'organització, Ana Mato. En una breu intervenció poc abans de dos quarts de vuit del vespre, Mato ha valorat els sondejos que ja els atorgaven una àmplia majoria absoluta i ja ha avisat que les xifres significaven l'inici d'un canvi. Mato ha afirmat que comença "una nova etapa per vèncer la crisi i l'atur.

Una hora i mitja més tard ha aparegut la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a la seu dels populars. En el moment de la seva intervenció, l'escrutini atorgava 187 escons a la seva formació. La dirigent popular ha certificat la victòria i ha anunciat que la formació ha aconseguit "la majoria absoluta més àmplia de la seva història". De Cospedal ha reconegut que tenen una enorme satisfacció, però també el sentiment d'una enorme responsabilitat davant la situació actual.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut