Barcelona

Més de 70 nens adoptats són abandonats per famílies catalanes en l'última dècada

Un total de 72 nens adoptats han estat abandonats a Catalunya per les famílies adoptives en l'última dècada, la majoria, de més de 10 anys i estrangers, segons ha avançat el conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, en una entrevista d'Europa Press.

RedaccióActualitzat
"És preocupant que 72 nens adoptats, d'un univers de 12.000, hagin estat abandonats pels seus pares des de l'any 2000, per la qual cosa la Generalitat, de qui depèn ara la tutela, està estudiant la responsabilitat jurídica de les famílies", ha lamentat Cleries.

La majoria dels nens, el 66,7%, són majors de 10 anys -"cosa que encara dificulta més el seu futur en una família d'acollida"-, el 23,7% en tenien entre 6 i 10, i dos no superaven els 3 anys en el moment de l'abandó, ha exposat Cleries a la llum de l'informe que elabora Benestar Social sobre aquest fenomen.

"Gran part dels casos han estat en l'adolescència, quan els fills generen més problemes, i els pares opten per renunciar a la seva tutela", ha explicat el conseller, que ha recordat que aquest abandó de nois en l'adolescència també passa en les famílies biològiques.

Són molts els que argumenten que "a casa ja no poden aguantar els seus fills adolescents" i decideixen tornar-los, ha afegit Cleries, i ha recordat que l'adolescència és una edat complicada per a tots, siguin o no adoptats.

A més, el departament ha detectat que el 63% dels infants tornats prové d'adopcions internacionals, mentre que el 37% restant són adoptats a Catalunya.
Quan els infants abandonats no passen els 10 anys habitualment són traslladats a un centre residencial d'acció educativa (CRAE), on se'ls intenta trobar una família d'acollida, tasca que es complica quan se supera aquesta edat.

"El govern lluita per la protecció especial d'aquests infants, que han viscut dos abandons en la seva curta vida, fet que extrema la seva vulnerabilitat", ha lamentat Cleries.

Replantejar els criteris


Els casos d'abandó han portat el govern a replantejar els criteris que se segueixen actualment per atorgar la idoneïtat a les famílies adoptives -que es nega a un 3% dels pares- a favor d'un seguiment més gran.

"Iniciarem un pla pilot l'1 de març, que començarà per ampliar les hores que les famílies reben de formació, passant d'un cap de setmana intensiu -divendres i dissabte- a quatre hores durant quatre divendres", ha concretat Cleries.

En aquest sentit, ha constatat que l'administració "ha de ser exigent" a l'hora d'atorgar la idoneïtat, i ha d'anteposar l'interès superior de l'infant davant de qualsevol altre aspecte.

El govern també reforçarà el seguiment a llarg termini dels adoptats i les seves famílies per analitzar la integració en el nou si familiar i evitar nous abandons.


"Si una persona tria adoptar, ha de ser conscient que la seva decisió és molt important i que el seu fill serà com un de biològic", ha defensat el conseller, que ha plantejat la possibilitat que les famílies adoptives sufraguin el cost de la manutenció dels infants abandonats.

Quan un nen és abandonat per la família passa a ser tutelat per la Generalitat, que actualment té més de 7.000 menors sota custòdia.
Anar al contingut