Tortosa

El govern qualifica de "lamentable" l'actitud de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i en qüestiona l'autoritat

La Generalitat rebutja frontalment el Pla de Conca de l'Ebre perquè considera que posa en risc el Delta. "És un risc objectiu i objectivat que la falta de cabal fa perillar el Delta", ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha qualificat de" lamentables" les circumstàncies i les formes, "impròpies d'aquests temps democràtics", en què s'ha aprovat el pla i amenaça de portar-lo a Europa si no es rectifica. El govern espanyol diu que no hi ha res tancat.

RedaccióActualitzat
La Generalitat rebutja frontalment el Pla de Conca de l'Ebre perquè considera que posa en risc el Delta. "És un risc objectiu i objectivat que la falta de cabal fa perillar el Delta", ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha afegit en quedaria amenaçada la biodiversitat i incrementaria la salinització del riu.

Després de l'aprovació del pla a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, amb l'oposició de la Generalitat i dels col·lectius ecologistes, Vila ha comparegut per fixar l'oposició de la Generalitat i ha qualificat de" lamentables" les circumstàncies i les formes, "impròpies d'aquests temps democràtics", en què s'ha aprovat el pla, sense voluntat de dialogar ni d'escoltar les seves al·legacions.

El titular de Territori ha anat encara més enllà quan ha qüestionat l'autoritat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que ha qualificat de "part interessada", ja que serveix els interessos dels regants. El conseller, que ha volgut refermar el "compromís amb les terres de l'Ebre o amb la garantia d'un cabal adequat", ha afegit que si no s'escolten les seves peticions la Generalitat recorrerà a instàncies europees.

El Pla per a l'Ebre limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El govern català considera que el cabal mínim hauria de ser de 7.000 hectòmetres cúbics.

Aigua per a regadius inexistents

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, creu que el Pla de Conca de l'Ebre hipoteca el futur del Delta i preveu reserves d'aigua per a regadius inexistents. Després de l'aprovació del pla a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre amb l'oposició de la Generalitat i dels col·lectius ecologistes, Bel ha afirmat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio": "Estan fent reserves d'aigua a la part alta, essencialment a l'Aragó, i això fa que al final el cabal ecològic, que s'hauria de fixar amb criteris tècnics i mediambientals, s'acaba fixant simplement com un cabal sobrant."

La Moncloa diu que no hi ha res tancat

El govern espanyol considera precipitada "l'oposició frontal" de la Generalitat al pla hidrològic de la Conca de l'Ebre perquè la negociació encara està oberta i perquè, segons fonts de l'equip de Rajoy consultades per l'ACN, encara queden molts tràmits fins que es posi en marxa. La Moncloa assegura que el projecte es troba encara en una fase inicial i, per tant, les queixes de la Generalitat no tenen raó de ser.

Els regants, a favor del pla

Tot i l'oposició del govern i de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que ja prepara mobilitzacions socials, les comunitats de regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre han votat finalment a favor del pla, perquè els assegura l'aigua que necessiten. També han defensat el repartiment de concessions per a nous regadius. També hi està a a favor l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que acusa la Generalitat de posar en risc l'agricultura amb la seva oposició frontal.

El Pla de Conca ha estat aprovat en primera instància sense consens i perquè tiri endavant, en les pròximes setmanes l'haurà d'aprovar el Consell de Ministres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut