Una imatge de l'avió de l'exèrcit espanyol que s'encarrega de repatriar l'Álex García des de Tailàndia (Ministeri de Defensa)

El calvari de l'Álex, un turista malalt crític a Tailàndia i repatriat en un avió militar

Álex García, un home basc de 36 anys, s'ha passat dos mesos en hospitals tailandesos i havia intentat tornar a casa dues vegades sense èxit

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

Aquest diumenge a la tarda ha arribat a l'aeroport de Loiu, a Biscaia, el basc Álex García, de 36 anys, que es va posar greument malalt al febrer mentre estava de vacances a Tailàndia amb la seva parella. Allà va començar un periple per intentar tornar a casa que ha durat dos mesos. García ha passat l'últim mes ingressat a l'UCI de l'Hospital Samitivej de Bangkok per una pancreatitis severa que posa en perill la seva vida.

Després de dos intents frustrats de repatriació impulsats per la seva família, van demanar ajuda al govern espanyol. El Ministeri de Defensa va activar llavors una operació perquè el donostiarra pogués tornar amb un avió militar, acompanyat d'onze sanitaris, entre metges de cures intensives, anestesistes i personal d'infermeria.

Una ambulància amb un equip mèdic especialitzat l'esperava a peu de pista i l'ha traslladat a l'Hospital de Cruces, a Barakaldo, per intentar salvar-li la vida.


Un diagnòstic erroni

Abans de viatjar a l'estranger, García es va visitar amb un metge per les molèsties que notava. El facultatiu li va assegurar que no tenia res i que la indisposició era deguda "als gasos".

Una vegada a Tailàndia, es va començar a trobar pitjor. El van hospitalitzar, amb un diagnòstic de "pancreatitis necrotitzant d'origen biliar a un 30%", segons ha declarat a l'agència EFE la portaveu de la família i cosina, Janire Galas.

Dos intents frustrats de repatriació

Fins ara, la família de García havia intentat repatriar-lo en dues ocasions. Abans de viatjar, la parella havia contractat una pòlissa d'assegurances i, quan havia passat un mes, l'assegurança va fer el primer intent de repatriació, que no va tenir èxit.

Álex García havia d'agafar un vol regular, acompanyat d'un metge. El viatge no va ser possible perquè, quan estaven a punt d'embarcar, va començar a vomitar i el pilot no va permetre que pugés a bord.

A partir d'aquí, el van ingressar en un segon hospital, on li van detectar pneumònia i altres complicacions. La situació va anar empitjorant i va tenir una aturada cardíaca que va provocar que l'intubessin.

La família va contactar amb la companyia asseguradora per demanar que el repatriessin a travvés d'una ambulància aèria, però els ho van denegar.

Llavors, van contractar un avió medicalitzat privat amb dos metges. Ja tenien un pronòstic que els alertava que estava en alt risc de morir per una "hemorràgia interna severa". També els van dir que els antibiòtics del tractament no li feien efecte.

Un cop a l'aeroport de Tailàndia, li van fer un reconeixement mèdic previ a l'embarcament. Els dos metges van determinar que li calia molt més oxigen durant el vol que no pas el que havien previst, guiats pel que indicava l'informe de l'hospital. Van decidir que el trasllat era massa arriscat i el van tornar a l'hospital.

La família va demanar ajuda a l'exèrcit espanyol, que finalment és qui s'ha encarregat de fer el trasllat aquest diumenge.

Despeses desorbitades

La parella ha esgotat els 100.000 euros en despeses mèdiques que cobria l'assegurança i s'ha gastat 35.000 euros més de la seva butxaca en aquest concepte. Però és que, a banda, van haver de destinar més de 200.000 euros per intentar traslladar-lo a casa.

Així ho ha explicat la parella d'Álex García, Usoa Martínez:

"Quan vam contractar l'empresa privada d'ambulància aèria vam pagar 221.00 euros. Ens hem arruïnat, literalment. I al final ens van deixar allà tirats perquè no van veure que fos apte per volar".


Un vol llarg i complex

El pacient estava estable quan l'avió s'ha enlairat de l'aeroport de Don Mueang, a Bangkok, amb la mare i la cunyada del malalt a bord. La dona va haver de tornar a casa fa dies per fer-se càrrec dels fills, de 5 i 8 anys.

Dalt de l'avió hi viatjava un equip sanitari d'onze persones per poder estabilitzar-lo durant unes 11 hores de vol, un procés complex, segons la Unitat Mèdica d'Aeroevacuació (UMAER).

La ministra de Defensa, Margarita Robles, s'hi ha referit com una operació "molt complicada i un dels viatges més difícils que es poden fer".

 

ARXIVAT A:
SalutPaís BascÀsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut