Barcelona

Generalitat i sindicats de metges continuaran negociant dijous la retallada salarial als professionals de la Salut

La reunió d'aquest dilluns de la Taula de Salut, entre els responsables de l'Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats de metges i infermeria, ha acabat sense acord al voltant de les retallades econòmiques de cara als propers mesos. L'ICS proposa una sèrie de mesures d'estalvi, entre les quals hi ha la de retallar la paga extra de Nadal als treballadors dels vuit grans hospitals públics i centres d'atenció primària. L'organisme especifica que aquestes mesures són de caràcter "temporal" i s'aplicarien únicament els mesos d'octubre, novembre i desembre d'aquest any. Els treballadors de la sanitat pública, per la seva banda, veuen inassumible la retallada que la Generalitat els demana.

Actualitzat
La rebaixa de la paga extra que demana la Generalitat afecta la totalitat del personal de l'ICS, és a dir, 41.000 treballadors de vuit hospitals i el 80% dels centres d'atenció primària. Amb aquesta retallada, l'Institut confia estalviar un total de 77 milions d'euros. La reducció de la paga extra de Nadal s'afegeix a la retallada de sou temporal que patiran sobretot els metges, que deixaran de rebre els complements de carrera professional i per guàrdies durant els tres mesos vinents.

Els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya, Satse i Catac s'han emplaçat a seguir negociant aquest dijous la retallada en les nòmines. UGT ha exigit que la Generalitat sigui "totalment transparent" i aporti les dades econòmiques que demostrin que "falten encara 77 milions d'euros per reduir". Segons l'administració, cal estalviar 32 milions d'euros en proves complementàries i serveis a l'usuari i 45 milions més que haurien de restar-se directament dels sous dels treballadors.

Boi Ruiz demana "un esforç"

El conseller del ram, Boi Ruiz, confia que les negociacions acabin en entesa i demana als metges que s'estrenyin el cinturó: "També és inassumible pels farmacèutics cobrar més tard, també és inassumible per la gent que es queda sense el PIRMI, també és inassumible pels autònoms que triguen a cobrar 400 dies. Si els altres ho estant assumint, hem de fer un esforç tots, metges inclosos, per intentar assumir-ho".

D'aquesta manera, Ruiz surt al pas de les declaracions fetes aquest dilluns al matí pel president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, en una entrevista al 3/24. Vilardell ha afirmat que, per molts professionals, una nova retallada és "inassumible" i ha recordat que molts metges "que treballen només en el sector públic" han patit una "retallada del 7%" i també se'ls han reduït les guàrdies.

L'ICS ha informat que, fins al mes de setembre, la implantació de mesures d'ajustament ha permès aconseguir una reducció del 7,5% de la despesa i que en aquest últim trimestre s'han de realitzar retallades addicionals per assolir el 2,5% restant.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut