Els membres del Consell Nacional d'Esquerra voten les candidatures per al 20-N.
Esquerra ha estrenat direcció en el Consell Nacional.
Barcelona

PSC, CiU i ERC aproven les llistes per a les eleccions del 20-N

Els partits catalans ja miren a les eleccions espanyoles. Les principals formacions del país han celebrat reunions per definir la seva estratègia de cara al 20-N. PSC, CiU i Esquerra han fet aquest dissabte consells nacionals, en què han aprovat les llistes i el programa amb què concorreran als comicis. També Iniciativa per Catalunya ha celebrat una jornada programàtica.

Actualitzat
La federació nacionalista ha ratificat unes llistes electorals continuistes. Per Barcelona, repeteix el tàndem Josep Antoni Duran i Lleida i Pere Macias. A Tarragona torna a encapçalar les llistes Jordi Jané; a Girona, Jordi Xuclà, i a Lleida, Conxita Tarruella.

El PSC també ha aprovat unes llistes de continuïtat. La llista al Congrés incorpora noms com Joan Rangel, José Zaragoza, l'exsecretari d'estat per l'Esport Albert Soler o l'excap de gabinet de Chacón Germán Rodríguez. Per Tarragona, Girona i Lleida són candidats Francesc Vallès, Àlex Sáez i Teresa Cunillera.

El PSC ha contraatacat el pacte fiscal d'Artur Mas amb un anomenat "pacte fiscal federal" que, partint de l'actual model i amb un reconeixement més gran de l'esforç fiscal de Catalunya, hauria d'acabar, diuen, donant els mateixos resultats que el concert econòmic.

ERC + Reagrupament

Esquerra Republicana ha fet el seu primer consell nacional amb la nova direcció. La renovació continua a ERC i s'ha demostrat elegint la nova presidència d'aquest organisme. Sergi Cebrià, exalcalde de Palafrugell, substitueix Jordi Portabella.

El nou president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha rebutjat que la força que lidera estigui fent un gir cap als postulats de CiU. Junqueras afirma que són altres els que s'acosten a les posicions que Esquerra defensava fa vint anys, referint-se al concert econòmic. Per superar la crisi, Junqueras vol referents nous i es fixa en el model finlandès, amb resultats òptims, entre altres, en matèria educativa. Posant el focus en la realitat més immediata, Junqueras vol que la gestió de les caixes catalanes intervingudes - Unim i CatalunyaCaixa - vagi a mans de l'executiu català.

Pel que fa a la candidatura per al 20-N, Alfred Bosch ha estat confirmat com a cap de llista per Barcelona i farà tiquet amb Joan Tardà. Teresa Jordà, exalcaldesa de Ripoll, encapçalarà la llista de Girona; Adam Tomàs, la de Tarragona, i Xavier Castellana, la de Lleida.

El partit ha presentat també el seu acord amb Reagrupament per anar junts a les eleccions generals. El partit de Joan Carretero s'integra en una plataforma electoral encapçalada per la sigla i el logotip d'Esquerra, a la qual, a més de partits, s'hi afegeixen independents. Solidaritat Catalana per la Independència no s'ha integrat en l'acord, ja que volia una coalició de partits i s'ha negat a acceptar la plataforma electoral.

Finalment, Iniciativa-Verds ha fet la primera convenció per elaborar el seu programa electoral. El cap de llista per Barcelona, Joan Coscubiela, ha aprofitat per acusar el govern de la Generalitat de retallar la sanitat pública per afavorir les mútues de salut privades.


Anar al contingut