Jerusalem

El soldat israelià Gilad Shalit i 477 presos palestins, alliberats després d'un intercanvi històric

El soldat israelià Gilad Shalid "ha tornat a casa", després de cinc anys en poder de Hamas, segons ha confirmat l'exèrcit d'Israel, que ha explicat que ja es trobava en territori israelià. Hamas, que el va capturar l'estiu del 2006, l'ha deixat anar aquest dimarts al matí, a canvi de 477 presos palestins. És el primer grup del total de 1.027 presoners palestins que seran alliberats, segons preveu l'acord assolit per Hamas i Israel per l'alliberament de Shalit.

RedaccióActualitzat
El militar, cansat i molt prim, ha dit en la primera entrevista a la televisió egípcia, minuts després de ser alliberat, que "espero que l'intercanvi ajudi a la pau entre israelians i palestins". Abans d'arribar a Israel, durant l'entrevista Shalit ha afirmat que es troba bé de salut i que "sabia" que algun dia tornaria a ser lliure. Prèviament, el soldat ha estat transferit a Egipte, que ha fet d'intermediari, a la zona de Kerem Shalom, la triple frontera entre Egipte, Israel i la Franja de Gaza.

El pare del soldat, Noam Shalit, ha explicat que el seu fill haurà de fer tractament per recuperar-se de ferides a la pell que no li van curar correctament. Segons ha dit, necessitarà temps per acostumar-se a la nova situació, després de molts dies privat de la llum del sol i de comunicació amb altres persones. Noam Shalit ha afegit que els captors van tractar de forma "rude" el seu fill algunes vegades.

Amb l'alliberament de Shalit, l'exèrcit israelià compleix una mena de deure sagrat: recuperar com sigui els seus soldats captius, vius o morts, al preu que sigui. En aquest cas, al preu d'un miler d'activistes palestins. Tot i que el preu ha estat molt més alt. Cal recordar que la primera operació de rescat del soldat ordenada pel govern d'Israel va suposar la mort de 400 civils palestins a Gaza. No hi ha balança que pugui equilibrar-ho tot.

Celebracions multitudinàries a Gaza i Cisjordània i també a Nova Galilea

Cap a dos quarts de dotze han començat a arribar a Cisjordània i Gaza els primers autobusos amb els presoners palestins alliberats en virtut de l'acord d'intercanvi amb Shalit. Al pas fronterer de Rafah, a Gaza, uns 300 presoners han estat rebuts pel líder de Hamas, Ismail Haniyeh, a més d'un munt de familiars, amics i curiosos. Haniyeh ha presidit l'aplec de prop de 200.000 persones per celebrar el retorn dels alliberats. La multitud cridava "la gent vol un nou Gilad", animant a fer un nou segrest.

Un altre centenar de presoners han estat conduïts cap a Cisjordània. Hi ha hagut esbatussades, llançament de pedres i trets a l'aire entre la gent que els rebia i els militars israelians. El grup ha tingut una rebuda amb gran exaltació a la Mukata, la seu de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). Hi ha encara un tercer grup de presoners palestins que han estat deportats a altres països, entre els quals Turquia, Síria i Qatar.

Shalit, per la seva banda, ha estat rebut al seu poble, a Nova Galilea, amb flors, banderes i cants. Milers de persones l'han rebut com un heroi, com un símbol.

L'intercanvi, pas a pas

El procés d'intercanvi ha estat calculat al mil·límetre. Fins que Hamas no ha comprovat que bona part dels autobusos amb els presos palestins eren fora del territori israelià no s'ha fet l'entrega del soldat Shalit a Egipte. I fins que Shalit no ha estat en mans israelianes, els presos palestins no han arribat a Cisjordània i Gaza.

L'intercanvi ha passat a mig matí, quan uns 300 palestins han arribat a la frontera entre Israel i Egipte a Kefer Shalom. En aquell moment, Gilad Shalit entrava a Egipte per Rafah. Les dues comitives s'han creuat a la carretera. Shalit es dirigia a Israel i els palestins entraven a Gaza com uns herois victoriosos.

La sortida dels palestins de les presons israelianes havia començat de matinada. En concret, han estat 27 dones les primeres que han sortit del centre penitenciari de Sharon, acompanyades de membres de seguretat d'Egipte. També ha sortit un altre comboi des de la presó de Ketziot, a prop de la frontera amb Egipte.

Uns 300 presos palestins han creuat la frontera cap a Egipte, moment en què el soldat israelià ha estat identificat al pas de Rafah, a la frontera entre Egipte i la Franja de Gaza, segons ha confirmat un oficial de l'exèrcit israelià citat pel diari "Haaretz".

Allà se l'ha sotmès a un reconeixement mèdic i ha fet les seves primeres declaracions a la televisió egípcia abans de tornar a trepitjar territori israelià, cinc anys després del seu captiveri, l'estiu del 2006.

Posteriorment, a Ramallah, uns 95 presos palestins més han arribat a la seva destinació, a Cisjordània. L'últim grup és el dels presos que han estat enviats a altres països.

En total, han estat alliberats els 477 presos palestins que marca l'acord per a la primera tongada. L'intercanvi, però, preveu que un total de 1.027 presoners quedaran lliures a canvi de Gilad Shalit.

Israel no havia alliberat mai tants palestins per poder portar cap a casa un israelià.

1979: Israel allibera 76 milicians palestins a canvi del soldat reservista Abraham Amram, capturat per l' Organització per l'Alliberament de Palestina durant la invasió del sud del Líban un any abans.
1983: 4.760 milicians palestins es bescanvien per 8 soldats israelians.
1985: 3 soldats israelians a canvi de 1.150 presos palestins.
1991: Israel autoritza la tornada a Cisjordània i Gaza d' Ali Abdala Muhamad Halal, del Front Democràtic per l'alliberament de Palestina a canvi de les restes mortals del soldat Samir Asad, segrestat l'any 1983.
2009: Israel allibera 19 presoneres pertanyents a Hamás després de rebre una prova de vida de Gilad Shalit.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut