Leire Pajín, durant l'acte on ha fet les declaracions. (Foto: EFE)
Leire Pajín, durant l'acte on ha fet les declaracions. (Foto: EFE)
Madrid

Pajín: "Catalunya té l'obligació d'atendre els pacients de l'Aragó"

La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, ha recordat a Catalunya que "té l'obligació de respondre als ciutadans de l'Aragó i els que vinguin de la comunitat autònoma que vinguin" quan acudeixen als serveis de salut catalans. Ha estat arran d'una pregunta plantejada per un periodista sobre el conflicte que enfronta tots dos territoris.

RedaccióActualitzat
En concret, l'origen del conflicte són les queixes d'usuaris de la Franja segons les quals alguns centres catalans, sobretot l'Arnau de Vilanova de Lleida, ha limitat l'atenció que els dóna. Els centres catalans sí que atenen els pacients d'altres comunitats que van a urgències, però quan els deriven a especialistes o a fer-se proves diagnòstiques, els adrecen al centre de la seva comunitat que els pertoca territorialment.

La ministra ha explicat que, tot i que "és un problema que han de resoldre les dues comunitats", s'ha ofert a fer de mediadora entre les dues parts, l'última vegada "fa només una setmana". També ha assegurat que està a l'espera de rebre un informe del conseller aragonès sobre "quina és la realitat" i "evidentment, una vegada més, instarem el govern català a complir la seva obligació".

Pajín també ha explicat que hi ha dos casos de pacients: els derivats, que són aquells que es traslladen per prescripció mèdica i solen viure en zones frontereres, i els desplaçats, que per vacances o qüestions d'oci han de ser atesos en una comunitat diferent d'on viuen.

Tots ells tenen garantida per llei la prestació sanitària, segons la ministra, que ha afegit que totes les comunitats autònomes tenen l'obligació d'atendre'ls.


Anar al contingut