Barcelona

Mas-Colell revela que la Generalitat està aplicant un "tancament de caixes transitori" en pagaments a l'Estat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha revelat aquest dijous que el govern de la Generalitat està aplicant actualment un "tancament de caixes transitori", endarrerint el pagament de les cotitzacions socials a l'Estat. En resposta a una interpel·lació parlamentària, Mas-Colell ha assegurat que la crisi de liquiditat que pateix la Generalitat "no és cap exageració" i que l'impagament dels 759 milions d'euros que el govern espanyol deu derivats de la disposició addicional tercera de l'Estatut suposa un "xoc devastador en la tresoreria" de l'administració catalana.

RedaccióActualitzat
Per fer front a aquestes tensions de tresoreria, una de les mesures que ha pres l'executiu català és deixar de pagar temporalment les cotitzacions a la Seguretat Social, ja que el govern considera prioritari pagar els proveïdors i evitar que tot el pes de les retallades recaigui damunt els treballadors públics.

"Estem endarrerint al màxim el pagament de les cotitzacions socials. Ja ho estem fent. Estem endarrerint el pagament d'impostos tant com podem. És un tancament de caixes transitori", ha reconegut el conseller a la cambra, tot i que no ha quantificat els diners que suposa aquesta mesura per a la Generalitat.

Segons Mas-Colell, aquest ajornament del pagament de les cotitzacions socials tan sols pretén guanyar una mica de temps: "Això ens ho descomptaran, però servirà per passar unes setmanes. Les tresoreries es gestionen d'aquesta manera".

Mas-Colell ha fet aquestes declaracions en resposta al diputat d'ICV-EUiA Joan Boada, que havia anunciat al Parlament que la seva formació demanarà la reprovació del conseller per la polèmica sobre les retallades en el sou dels funcionaris.

Aquestes declaracions de Mas-Colell arriben una setmana després que Iniciativa, Esquerra i Solidaritat van fer una crida a ajornar els pagaments a l'Estat per evitar retardar el pagament de la paga extra als funcionaris.

Acord amb el govern central

Fonts de la conselleria d'Economia han explicat que el govern de la Generalitat ha arribat a un acord amb l'administració central per posposar un mes el pagament de les retencions d'IRPF de la nòmina dels funcionaris corresponents al mes de novembre. Aquest import es farà efectiu el 20 de gener, juntament amb les retencions del mes de desembre, i l'administració catalana no rebrà cap sanció ni cobrament d'interessos.

Paral·lelament, el govern català està negociant amb la Seguretat Social la possibilitat d'endarrerir també el pagament de les cotitzacions socials del mes d'octubre, que teòricament hauria de fer-se efectiu el 31 de desembre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut