Patxi López durant la seva compareixença aquest diumenge
Patxi López durant la seva compareixença aquest diumenge
Bilbao

Patxi López assegura que "una altra política penitenciària és possible" dins dels marcs de la democràcia

Les reaccions polítiques a la multitudinària marxa d'aquest dissabte a Bilbao a favor dels presos d'ETA no s'han fet esperar. El lehendakari, Patxi López, ha assegurat que "una altra política penitenciària és possible" i s'ha mostrat obert a negociar aquesta qüestió sempre i quant els implicats "vulguin fer el pas per integrar-se a la democràcia". Per la seva banda, el líder dels populars bascos, Antonio Basagoiti, ha anunciat que "Rajoy dialogarà amb el PSOE i el PNV per posar punt i final definitiu a ETA".

RedaccióActualitzat
El debat sobre l'acostament dels presos d'ETA ha tornat a generar la polèmica. Després de la multitudinària manifestació que es va fer aquest dissabte pels carrers de Bilbao, els polítics han aprofitat per dir-hi la seva.

El lehendakari confia en "una altra política penitenciària"

Patxi López ha afirmat que la legislació espanyola és realment "molt generosa" amb "tots els que vulguin integrar-se en la democràcia". En aquest sentit a més, el lehendakari ha remarcat que existeix gairebé un "consens generalitzat" sobre el fet que "una altra política penitenciària és possible".

D'altra banda però, López ha aprofitat per deixar clar que "no li sembla bé" que es defineixi com a "polítics" als reclusos de la banda armada perquè "els presos ho són per haver comès assessinats, per haver-ho intentat, o per ajudar i donar cobertura als assassinats, i això no té res a veure amb la política".

El lehendakari a més, ha explicat que tot i que fa dies que ha sol·licitat una trobada amb el president del govern, Mariano Rajoy, la cita encara no té una data concreta, però girarà al voltant del nou full de ruta que s'ha de seguir per al nou escenari obert al País Basc arran de l'anunci d'alto el foc d'ETA.

Rajoy, disposat a dialogar

Des de les files populars, Antonio Basagoiti ha assegurat que el president popular està disposat a dialogar amb el PSOE i el PNV "per veure quins passos es poden fer per posar punt final a ETA". Amb tot, el president del PP basc puntualitza que no s'ha de perdre de vista que "a qui s'ha de demanar que faci els passos en aquest sentit és a ETA" i que si la banda terrorista està disposada a fer-los el seu partit "estarà a l'altura" i sabrà "adaptar-se a la situació".

Això sí, segons Basagoiti, encara que hi hagi un acostament, "mai existirà una amnistia, ni impunitat, ni sortirà gratis tot el què han fet fins ara".

PNV, Bildu i l'esquerra abertzale esperen l'acostament

Per la seva banda, el president del PNV, Iñigo Urkullu, ha demanat que s'apliquin canvis en la política penitenciària emparant-se tant en "principis ètics que afecten els drets de totes les persones" com en "els canvis de context" que hi ha hagut en els últims temps.

Bildu ha destacat el "compromís i responsabilitat" que han ofert els ciutadans bascos "omplint els carrers de Bilbao" per exigir "el respecte dels drets dels presos polítics bascos". Segons la formació política, l'èxit de la convocatòria demostra que aquesta petició "té un ampli suport de la ciutadania basca i els governs espanyol i francès no poden seguir ignorant aquestes demandes".

Una opinió que comparteix la portaveu de la esquerra abertzale, Maribi Ugarteburu, que ha fet una crida perquè el diàleg entre l'executiu i ETA se cenyeixi només a les "conseqüències derivades del conflicte polític", entre elles, "la posada en llibertat dels presos".

L'Associació de Víctimes del Terrorisme vol mà dura

Per contra, des de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, la presidenta, Ángeles Pedraza, s'ha mostrat convençuda que el nou govern no concedirà beneficis penitenciaris a "assassins i terroristes" i ha acusat l'anterior executiu de "deixar a la banda terrorista un full de ruta molt ben fet i que s'està seguint segons el que tenien pactat".

En aquest sentit, l'AVT espera que la concentració d'aquest dissabte a Bilbao "no condicioni gens " la política penitenciària, i ha recordat que tant l'actual president del govern, Mariano Rajoy, com el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, sempre diuen que "s'ha d'aplicar la llei" i que "cap llei diu que els terroristes assassins puguin tenir beneficis especials".
Anar al contingut