Barcelona

Mas-Colell defensa els seus pressupostos com els únics possibles

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat davant el Parlament els pressupostos de la Generalitat per a aquest any i els ha presentat com els únics possibles. Davant la malfiança dels grups de l'oposició, PP a banda, que consideren que els comptes perjudiquen la cohesió social, Mas-Colell ha argumentat que combinen l'austeritat i els sacrificis amb el manteniment dels servis públics. En el capítol d'ingressos, Mas-Colell ha explicat que els comptes inclouen una partida corresponent a l'addicional tercera de l'Estatut del 2009 perquè amb el nou govern espanyol confien de cobrar.

RedaccióActualitzat
Primer debat de pressupostos al Parlament, el de les esmenes a la totalitat, que han presentat tots els grups de l'oposició, tret del PP. El conseller Mas-Colell ha començat el debat explicant com s'han elaborat els comptes i subratllant la necessitat de reduir el dèficit i de mantenir a ratlla la despesa.

El conseller d'Economia ha avançat que amb el govern del PP esperen cobrar més de 200 milions d'euros, uns diners que el govern espanyol els deu per l'addicional tercera de l'Estatut del 2009.

El conseller ha explicat que s'han inclòs als pressupostos malgrat que encara no s'han cobrat els 759 milions de l'any passat, perquè ara ha canviat l'executiu. Sobre aquesta partida, precisament, Mas-Colell ha avançat hores abans en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que encara es manté l'opció de la via judicial contra l'executiu espanyol per no haver-los pagat i que busquen maneres per refinançar la Generalitat com ho fa l'Estat.

No hi havia alternatives

Mas-Colell ha demanat als grups de la cambra catalana que es preguntin com farien els pressupostos si ells estiguessin al govern amb la situació econòmica i financera actual i els ha dit que si la resposta no és significativament diferent dels que ha elaborat l'executiu català "aleshores els demano que hi votin favorablement o que s'abstinguin".

En un context en què l'oposició carrega amb duresa i gairebé en bloc contra les retallades del govern, que consideren un atac a l'estat del benestar, Mas-Colell s'ha esforçat per esgrimir que aquests ajustos el que pretenen és precisament el contrari: garantir la sostenibilitat dels serveis públics.

El conseller no ha fet cap al·lusió a una eventual modificació de les dues taxes més polèmiques, la farmacèutica i la turística, que són justament els dos punts que el PPC, l'únic partit obert a votar favorablement els pressupostos, exigeix matisar.

No obstant això, sí que ha reconegut que la taxa farmacèutica tindrà poc impacte recaptatori.

Els comptes, en 3 xifres

Els pressupostos pugen a 37.024 milions d'euros, dels quals gairebé dos mil milions es destinaran a pagar interessos financers.

Comporten una reducció de la despesa no financera i no finalista del 0,7% i preveuen recaptar 1.600 milions amb noves taxes, com la turística i el tiquet moderador, i venda de patrimoni.

El vot o l'abstenció del PP

El tràmit dels pressupostos comença amb el debat a la totalitat i amb esmenes de tots els grups excepte del PP, que va retirar finalment l'esmena a la totalitat que havia presentat a la llei d'acompanyament pel desacord amb el govern sobre la manera amb què es preveia la taxa turística i el pagament d'un euro per recepta mèdica.

La retirada d'aquesta esmena fa preveure que el govern, després de negociar amb diversos grups parlamentaris, tirarà endavant els comptes gràcies als populars tot i que CiU i PP neguen que hi hagi un pacte.

Si la cambra catalana rebutja aquest matí les esmenes a la totalitat dels pressupostos i la llei d'acompanyament, els comptes continuaran el seu tràmit parlamentari fins a la votació final, que es podria produir al voltant de mitjans de febrer.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut