Palma

Diego Torres s'acull al dret de no declarar davant el jutge del "cas Urdangarin"

Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, s'ha acollit al dret de no declarar aquest matí davant el jutge del cas "Palma Arena". Torres s'esperaria així que declari Iñaki Urdangarin, el dia 25, per poder-se preparar la defensa.

RedaccióActualitzat
Diego Torres ha tornat al jutjat d'instrucció de Palma, on ja va declarar el mes de juny. L'exsoci del Duc de Pama ha arribat al jutjat d'instrucció número 3 de Palma a les nou del matí i mitjà hora després ha estat cridat a declarar. Torres va ser, durant anys, el soci d'Iñaki Urdangarin, i el fiscal considera que era l'eix central de la trama delictiva que consistia a apropiar-se de diners públics que obtenien a través de l'Institut Nóos.

Segons les investigacions, la trama quedava en família, perquè el comitè de direcció de l'Institut Nóos el formaven, a més d'Urdangarin, Diego Torres, la seva parella, Ana María Tejeiro, i dos germans d'ella, Miguel i Marc Antoni Tejeiro. Tots estan imputats i, excepte el duc de Palma, declaren aquest dissabte.

El fiscal creu que tant les societats dels germans Tejeiro com les empreses de Diego Torres i la seva parella emetien factures a l'Institut Nóos; algunes, falses. La justícia té indicis que Diego Torres i Iñaki Urdangarin haurien obtingut 5.800.000 euros a través de Nóos i gràcies als pagaments d'administracions públiques com el govern balear i el valencià.

Entre els càrrecs també hi ha el de frau i evasió. Se sospita que els imputats van crear una "estructura societària" a Belize i al Regne Unit que servia per desviar centenars de milers d'euros de Nóos. L'últim a declarar aquest dissabte serà l'advocat barceloní Salvador Trinxet, també imputat. El fiscal sospita que ells els va crear l'entramat d'empreses en paradisos fiscals on presumptament haurien desviat diners per evadir impostos.

Encara que totes les citacions estan marcades per aquest dissabte, és possible que les declaracions s'allarguin fins diumenge. Aquest cap de setmana també es podrien conèixer mesures cautelars per als imputats si el jutge les considera necessàries.

El dissabte 18 de febrer hi haurà més declaracions. Serà el torn de quatre exalts càrrecs del govern balear de Jaume Matas. Les compareixences culminaran el dissabte 25 de febrer amb la declaració del duc de Palma.

"No tots els imputats són iguals"

El jutge que instrueix el cas ha decidit no gravar en vídeo la declaració d'Iñaki Urdangarin. Aquest divendres, la portaveu del Consell General del Poder Judicial, Gabriela Bravo, ha justificat aquesta decisió en una entrevista a TVE. Bravo assegura que no tots els imputats són iguals.

Jutges per a la Democràcia no comparteix la postura del Consell General del Poder Judicial i defensa que tots els ciutadans són iguals davant la llei.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut