Barcelona

El Parlament aprova la reforma de la llei de l'audiovisual amb el suport de CiU i PPC

El Parlament de Catalunya ha aprovat, amb el suport de CiU i el PPC i del diputat no adscrit Joan Laporta, la reforma de la llei de l'audiovisual. El text preveu la desaparició progressiva de la publicitat a Catalunya Ràdio -es diu textualment que "tendirà a desaparèixer"-- i una reducció en el cas de TV3. També rebaixa de 12 a 6 el nombre de consellers de la Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Tots es podran escollir per majoria absoluta en segona votació, en cas que no tinguin el suport de dos terços del Parlament en la primera. L'oposició d'esquerres ha acusat CiU de deixar-se arrossegar pels populars per acabar amb el model de mitjans públics. Alguns s'han posat adhesius amb el lema "Jo estimo Catalunya Ràdio" o "Jo estimo TV3".

RedaccióActualitzat
La reforma s'ha aprovat amb 79 vots a favor i 53 en contra. El diputat de CiU que ha defensat la reforma, Santi Vila, ha assegurat que la nova llei pretén "simplificar" l'estructura de la CCMA i introduir-hi les polítiques d'"austeritat". Ha destacat que el model de finançament mixt dels mitjans públics "ha estat i és" el seu "model", i ara mateix és "imprescindible" perquè no podrien "compensar pressupostàriament una reducció efectiva de la publicitat". La reforma no posa data al canvi de model, proposat pel PPC i rebutjat frontalment pels comitès d'empresa dels mitjans públics.

Vila ha lamentat que "diputats experimentats" que coneixen la CCMA no han estat prou "responsables" per aprovar lar reforma, motiu pel qual CiU s'ha vist obligada a pactar amb "el dimoni" del Partit Popular encara que tenia vocació de "consens".

Des del PSC, Joan Ferran ha argumentat el vot contrari al text perquè la llei de mitjans formava part del pacte d'investidura amb els socialistes, i s'han vist marginats del consens. "Ens van enganyar i no són de fiar, perquè va haver-hi un vot d'investidura en un determinat sentit, que tenia contrapartides com ara que un tema d'aquests, de país, s'havia de tractar de forma consensuada i compartida", ha retret Ferran a CiU. Ferran ha dit que "el grup socialista no es vendrà per una cadira més en un òrgan de direcció".

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha denunciat que el pacte CiU-PPC suposa "una veritable contrareforma dels mitjans públics, perpetrada per una majoria d'escons però per una sola ideologia". I ha assegurat que a la coalició ecosocialista no fan "escarafalls del seu pacte", els "sembla natural", però ha subratllat que la reforma audiovisual significa "tocar de mort" el model de mitjans públics de Catalunya.

Per part d'ERC, Carmel Mòdol ha advertit que "el dia que hi hagi una realitat electoral diferent i que faci que ERC hi tingui un paper determinant, ja avisem que aquestes lleis seran canviades radicalment, en la direcció que convé redactar-les", perquè, segons ha dit, ara fan que la CCMA sigui "més partidista que mai".  Esquerra ha intentat, durant la votació, que s'eliminés la menció a la supressió de la publicitat a Catalunya Ràdio, fins i tot a través d'una votació secreta, però no se n'ha sortit.

Davant de les crítiques, el diputat popular Santi Rodríguez ha subratllat la capacitat d'influència del seu grup, davant les crítiques dels grups d'esquerres, i els ha alertat: "Aquells que vostès van voler aïllar amb el Pacte del Tinell, avui som decisius en aquest Parlament, senyora Camats, i segurament això és el que els cou i no poden suportar". Rodríguez ha afegit: "Quina gosadia, senyor Ferran, CiU s'atreveix a pactar amb els dimonis del PP. Doncs miri, sí, hem enviat el notari a l'atur".

Des de Ciutadans, Albert Rivera han considerat que amb la reforma "tot continuarà igual perquè [la CCMA] continuarà sent un instrument per controlar" l'opinió pública. El diputat de SI, Uriel Bertran, ha denunciat que CiU i els populars volen "tancar " TV3, que corre el risc de ser un televisió controlada políticament, com les de la Xina o el Marroc.

La llei òmnibus de mitjans audiovisuals redueix de 12 a 6 els consellers del Consell de Govern de la CCMA, de 21 a 16 els del Consell Assessor de la CCMA i de 10 a 5 els del CAC. La reducció comportarà que només CiU, PSC i PP disposin de representants en aquests òrgans de direcció.

També se suprimeix la figura de la direcció general de la CCMA. En contrapartida, el president del Consell de Govern tindrà funcions executives i també es crea la figura del vicepresident, amb poders delegats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut