El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu
Madrid

El govern espanyol relleva l'equip de l'oficina antifrau que va investigar el "cas Gürtel" i l'institut Nóos

El govern de Mariano Rajoy ha destituït el cap de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), Víctor de la Morena, i cinc caps més de l'equip que va treballar en les investigacions del "cas Gürtel" i el "cas Urdangarin". El Ministeri d'Hisenda assegura que aquests relleus són un fet habitual ja que es tracta de càrrecs de lliure designació dins de l'Agència Tributària. El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha estranyat d'aquestes substitucions ja que l'equip havia fet una feina "exitosa", recuperant només l'any passat 10.000 milions d'euros procedents del frau fiscal.

RedaccióActualitzat
Els nous caps d'inspecció són Manuel José Rufas, Paula Vázquez, Marta Poole, Rafael Serrano i Valentín Gallego, que treballaran a les ordres del director de l'Oficina Nacional d'investigació del Frau, Santiago Menéndez, i de la directora adjunta, Pilar Valiente, que va ser presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors en l'època d'Aznar. Valiente va haver de dimitir, tot i que després va ser exculpada, per una actuació indeguda en el cas Gescartera.

Alfredo Pérez Rubalcaba considera que el govern pot fer els canvis que estimi oportuns, però ha afegit que alguns canvis semblen "naturals i d'altres, menys". "No és una cosa mereixedora d'elogis". L'exministre de l'Interior ha destacat que després de les modificacions, l'actual executiu s'ha posat com objectiu ingressar 2.000 milions d'euros de la lluita contra el frau, una xifra inferior a l'assolida l'any 2011.

El partit polític Compromís han avançat que demanarà la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè expliqui "les sobtades i sospitoses" destitucions. Joan Baldoví, diputat de la formació, ha descrit el relleu de "depuració"  i demostra que qui molesta al PP és apartat de la vida pública com ja s'ha fet amb el jutge Garzón. Baldoví ha remarcat que els funcionaris substituïts van treballar al "cas Gürtel" i l'institut Nóos, "que han trobat a València el seu centre d'operacions amb la complicitat i ajuda de Francisco Camps".

La polèmica ha coincidit amb la presentació d'un pla de control tributari d'Hisenda, que vol intensifica la lluita contra el frau fiscal. La lupa es posarà sobretot en artistes i esportistes i es perseguirà l'economia submergida i el contraban de tabac, que han crescut amb la crisi.
Anar al contingut