Homs

Les Nacions Unides reclamen al règim sirià que deixi entrar ajuda humanitària al barri més bombardejat de Homs

Les Nacions Unides reclamen al règim sirià que deixi entrar ajuda humanitària al barri més bombardejat de Homs, la ciutat rebel que ara és en mans de l'exèrcit. La Creu Roja provarà d'accedir-hi aquest dissabte. Mentrestant, l'oposició denuncia que els soldats estan fent una matança entre els insurgents.

RedaccióActualitzat
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, assegura que ha rebut "informes esgarrifosos" del que està passant a Homs, segons els quals les forces del govern sirià està executant, empresonant i torturant arbitràriament persones a Homs després que els combatents rebels haguessin fugit de la ciutat.

Mentrestant, l'ONU reclama al president de Síria, Bashar al-Assad, que deixi entrar ajuda humanitària al barri més bombardejat de la ciutat de Homs. La Creu Roja és a les portes de Baba Amro, però l'exèrcit, que ara controla el districte rebel, li barra el pas. No hi ha aigua, ni electricitat ni menjar des de fa dies, i hi resisteixen unes 5.000 persones.

Un comboi de la Creu Roja espera poder entrar a Baba Amro, el barri rebel de Homs que dijous va caure en mans del règim després de 26 dies de setge ferotge, amb més de 800 morts. Els periodistes que n'han sortit amb vida parlen de bombardejos sistemàtics i totalment indiscriminats.

Ara, l'artilleria hauria donat pas a les execucions sumàries. Les bombes continuen castigant un altre dels barris de Homs. I la Creu Roja espera. Compta les hores per poder fer la seva feina i auxiliar la població.

Les autoritats sirianes, però, van impedir divendres l'entrada dels metges. El president del Comitè Internacional de l'ONG humanitària, Jakob Kellemberger, ha qualificat des de Ginebra d'inacceptable el fet que la gent que necessita ajuda urgent des de fa setmanes encara no pugui ser assistida, i ha expressat les seves esperances de poder-hi entrar aquest dissabte.

De les condicions extremadament precàries per curar ferits a Homs n'ha donat testimoni a París Jacques Berès, cofundador de Metges sense Fronteres, un dels pocs metges que ha aconseguit entrar a la ciutat. Assegura que hi han mort persones que en condicions normals haurien pogut salvar la vida. Una situació que continuarà mentre no s'autoritzi l'entrada d'auxili.

Sense amagar la impotència, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha llançat una crida al règim de Bashar al-Assad perquè permeti que l'ajuda humanitària arribi a una població desesperada.

La revolta resisteix amb sang

Baba Amro ha caigut, però la revolta segueix sencera i les protestes en sortir de la pregària del divendres continuen desafiant la brutalitat del règim. Segons fonts opositores, han mort una cinquantena de persones a tot el país.

La brutalitat del règim no té miraments tampoc amb els periodistes estrangers. Finalment, Édith Bouvier, ferida, i William Daniels han arribat a França després d'una penosa evacuació feta pels rebels. El president Nicolas Sarkozy els ha rebut amb la promesa que Al-Assad pagarà pels seus crims davant la justícia internacional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut