Reus

Mas adverteix que Catalunya crearà la seva hisenda pròpia si Espanya no li concedeix el pacte fiscal

El president de la Generalitat, i des d'ara també president del seu partit, Convergència Democràtica ha clausurat el congrés de la formació que ha escollit Oriol Pujol com a nou home fort i ha adoptat la reivindicació d'un estat propi amb un discurs en què ha defensat la política d'austeritat del seu govern, ha advertit que les fórmules d'ahir no resoldran els problemes d'avui i demà i ha apel·lat a la necessitat d'una transició nacional davant d'una Espanya que, diu Artur Mas, no respecta el dret de Catalunya a ser.

RedaccióActualitzat
Al final d'un congrés que ha situat el partit, almenys en la lletra dels documents aprovats, més lluny que mai en la reivindicació sobiranista, marcant l'horitzó de l'estat propi en el full de ruta, Mas assegura que és l'hora de la transició nacional.

Reconeix que durant dècades van creure que Espanya podia respectar i acollir Catalunya tal com era. Diu que hi van dedicar molts esforços, i que van ser molt criticats, i que ara, després de 30 anys, s'han adonat que això no és així.

Mas ressalta que defensa el dret de Catalunya a existir, ser i progressar amb voluntat de pacte i entesa, sense amenaçar ni empipar ningú però assegura que si no és possible sortir-se'n Catalunya no renunciarà a reclamar els mateixos poders que té qualsevol estat a Europa.

Mas ha advertit que Catalunya ha de construir la seva hisenda pròpia si Espanya no li concedeix el pacte fiscal i ha advertit que Catalunya no vol ser esborrada del mapa de les nacions, cultures i llengües del món.

Noves fórmules

Satisfet al final d'un congrés que creu que "ha sortit de nassos", Artur Mas ha instat la nova cúpula de Convergència a treballar de portes enfora per ajudar Catalunya a superar el moment díficil que travessa. Una feina, diu, per la qual es necessita fer un "reset" i entendre que les fórmules del passat ja no són vàlides. En aquest sentit ha apel·lat al sentit del deure i no només a defensar els drets.

Mas subratlla que la maquinària d'un país no pot suportar-ho tot, com fins ara s'ha cregut, i assegura que "si volem salvar, protegir, enfortir i construir un estat del benestar, s'ha de trobar la manera de fer que sigui assumible".

El president català ha apostat per elevar el nivell educatiu, la formació i l'esperit emprenedor per evitar que "l'ascensor social" s'aturi. També ha considerat que l'obertura i la projecció internacional encara són l'assignatura pendent perquè un país amb mercats interiors petits com Catalunya no fracassi.

Mas ha assegurat als ciutadans que Convergència té el compromís, un "pacte sagrat" ha dit ell, de treballar per superar l'empobriment, aixecar Catalunya i fer-la progressar.

D'aquí una política d'austeritat que remarca que no es fa per gust si no per necessitat, sentit del deure i responsabilitat. "No volem que els problemes es converteixin en desastres per falta de coratge", ha afegit.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut