Sant Boi de Llobregat

Els pagesos del Baix Llobregat mostren divisió d'opinions sobre la conveniència d'Eurovegas

De mica en mica es van sabent més detalls sobre la ubicació que tindria el macrocomplex d'Eurovegas al delta del Llobregat. Se situaria íntegrament al Parc Agrari, per tant, en zona agrícola no urbanitzable, que el govern té previst expropiar i requalificar. Són terrenys del municipi de Sant Boi, sobretot, però també de Cornellà, Viladecans i el Prat. El projecte ocuparia 200 hectàrees inicials, entre Sant Boi i Cornellà, i posteriorment s'aniria ampliant en direcció al mar, fins a ocupar 800 hectàrees. Probablement tindria una connexió al mar que enllaçaria amb el port de Barcelona, i seria un accés directe per als passatgers dels creuers. Si finalment el complex ve a Catalunya, alguns pagesos del Baix Llobregat perdran els camps. Però no tots ho veuen com un fet negatiu.

Televisió de CatalunyaActualitzat
La possibilitat d'acollir Eurovegas ha sacsejat l'habitual quietud que es respira al Parc Agrari del Baix Llobregat, una zona de gran riquesa agrícola a la vall baixa i al delta del Llobregat. Unes 3.000 hectàrees de terreny i més de 600 explotacions, que debaten, ara, el seu futur. El sindicat majoritari, Unió de Pagesos, es mostra contrari a Eurovegas, i no vol ni sentir a parlar d'expropiacions o venda de terres. Com la majoria de terrenys, molts d'ells dedicats a l'agricultura, tenen petites dimensions i estan molt repartits entre propietaris múltiples, el sindicat agrari adverteix que aquestes expropiacions només podran tirar endavant si es tracta d'un projecte d'interès general. També queda el dubte de si la Unió Europea hi posarà inconvenients.

Lluís Parés, representant d'Unió de Pagesos, afegeix un apunt més sobre la porció de 3.000 hectàrees que canviaria completament el paisatge de la zona del delta. Ell està convençut que és el mateix ciutadà de Barcelona a qui més li convé mantenir-la tal qual, i qui "hauria de lluitar perquè no es destrossés", perquè aquesta "li representa una qualitat de vida i una entrada d'aire fresc enmig de l'àrea metropolitana de Barcelona" força important. En la mateixa línia s'expressa el president de la Cooperativa de Sant Boi del Llobregat, Lluís Solanas, a qui li sembla una "aberració" "carregar-se tot aquest pulmó verd". Explica que "darrere, venim uns joves que tenim una il·lusió", en referència a la cooperativa que volen posar en marxa. "Tenim els nostres punts de venda a Mercabarna i volem lluitar per tot això".

Però no tothom ho té tan clar. Hi ha famílies d'agricultors del Prat de Llobregat, com la de l'Àngela Sota, que és propietària d'una cinquantena d'hectàrees i que després de diverses generacions, darrere d'ells ja no ve ningú. Per això veuen amb bons ulls la possibilitat de desprendre's d'unes terres que, segons diuen, ja no els són rendibles. "No ens guanyem la vida, ens fem grans, i ens aniria molt bé, almenys per passar els anys que ens queden, tenir una tranquil·litat, perquè del camp no se'n fa res", justifica. En Josep Miquel Pinyol és agricultor i pensa que "haver de vendre la terra és fallar a la teva família, perquè tu has heretat una empresa i uns cultius dels teus pares i els teus avis". Però alhora mostra una visió realista i afirma que "contra això no s'hi pot anar". Recorda que abans, "amb un carro de verdura al dia" vivia tota la família del seu avi, però que ara és diferent perquè ha d'omplir tot "un camió per sobreviure", enraona.

Situat en un enclavament georgàfic estratègic, el Parc Agrari ja s'ha enfrontat les últimes dècades a diverses expropiacions, com les de l'AVE, polígons industrials o algunes xarxes viàries.

El govern català no actuarà a la desesperada

I mentre que aquí, de mica en mica, es van sabent més detalls sobre la ubicació del macrocomplex al delta del Llobregat, el futur del projecte es debat lluny del país.
Aquest cap de setmana, el conseller Recoder ha viatjat als Estats Units per defensar davant el magnat nord-americà Sheldon Adelson l'opció del Prat per acollir Eurovegas. I demà li toca el torn a la delegació representant de la Comunitat de Madrid. El govern català ja ha advertit que no actuarà a la desesperada.






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut