Las Vegas

L'alçària dels gratacels i la construcció d'una gran avinguda, esculls catalans per acollir l'Eurovegas

Galleda d'aigua freda a les aspiracions catalanes d'acollir l'Eurovegas. Les negociacions entre el govern de la Generalitat i els promotors del projecte a Las Vegas no han anat tan bé com s'esperava. S'han avançat posicions en diverses qüestions, però s'han aixecat dos grans esculls que amenacen d'allunyar el projecte. Són l'alçària dels gratacels i la construcció d'una gran avinguda central. Les dues parts no sintonitzen en el model de construcció. Després de la reunió, el govern català reconeix que no sap si aquests esculls seran insalvables. Aquest diumenge és el torn de Madrid.

RedaccióActualitzat
La missió catalana a Las Vegas, encapçalada pel conseller de Territori, Lluís Recorder, torna a Catalunya amb incertesa. S'han acostat posicions en diversos aspectes amb els promotors del macrocomplex d'oci que es podria instal·lar al Baix Llobregat, però la sensació és que hi ha esculls difícils de salvar.

El problema és el model constructiu i de creixement. Els responsables de Las Vegas Sands volen un entorn semblant al de la capital del joc nord-americana: una gran avinguda lineal central envoltada de gratacels. La Generalitat no ho veu clar. D'una banda, l'alçària dels edificis està limitada per la proximitat de l'aeroport del Prat. De l'altra, el govern català no té clar si l'avinguda rectilínia és viable.

El magnat Sheldon Adelson vol edificis de fins a 40 pisos que xoquen amb el sostre que marca l'aeroport. El conseller Recorder ha reconegut que les reunions no han estat oli en un llum: "De moment no hem acabat de trobar l'encaix territorial a l'entorn de l'aeroport de Barcelona".

La Generalitat, però, no sap ara mateix què ha d'esperar del futur. Després de deu hores de reunions, Recoder reconeix que no saben si els esculls són "una qüestió insalvable o no". L'empresa nord-americana no ha volgut fer declaracions. Abans d'entrar a la reunió, el conseller ja ha deixat clar que la Generalitat no renunciarà al model català de creixement per atraure una inversió milionària al territori.

Més enllà d'aquests esculls, el conseller i el promotor d'Eurovegas han acostat posicions en aspectes laborals, impositius i de procediment de requalificació i expropiació dels terrenys, en un procés semblant al que es va fer per construir Port Aventura.

Tot i la falta de sintonia, la Generalitat defensa la inversió i refusa que hi hagi el risc que pugui donar entrada a màfies del joc o de prostitució. Recorder ha defensat que "estem parlant no amb al magnat del joc com a vegades es vol fer caricatura, sinó amb el principal gestor de congressos del món, amb el principal gestor hoteler del món".

Divisió al territori

En cas de fer-se a Catalunya, el complex s'instal·laria al delta del Llobregat, en una zona agrícola no urbanitzable, que s'hauria d'expropiar i requalificar. Això comportaria que alguns pagesos del Baix Llobregat perdessin els camps.

El sindicat majoritari, Unió de Pagesos, es mostra contrari a Eurovegas, i no vol ni sentir a parlar d'expropiacions o venda de terres. Però no tothom ho té tan clar. Hi ha famílies que veurien de bon ull la possibilitat de desprendre's d'unes terres que, diuen, ja no els són rendibles.

Madrid amenaça

Aquest diumenge és el torn de Madrid. Sheldon Adelson es reunirà amb els representants de la Comunitat, que semblen més disposats a construir una gran avinguda com l'Strip característic de Las Vegas. L'alçària dels edificis tampoc sembla un problema.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut