qr
Els pressupostos de l'Estat s'han presentat amb un codi QR.
Madrid

Els pressupostos preveuen més diners per a interessos que per a personal

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha lliurat al Congrés el projecte de pressupostos per al 2012, que comencen ara la seva tramitació parlamentària i es votaran al juny. El ministre ha explicat que els pressupostos responen al "moment gravíssim que travessa Espanya". I ha afegit que són uns pressupostos "per complir amb l'objectiu de dèficit" del 5,3% del PIB exigit per Brussel·les i per perjudicar al mínim possible la recuperació. Els comptes inclouen una retallada de 27.000 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha lliurat aquest dimarts al matí el seu projecte de pressupostos al president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada. Ho ha fet en format electrònic, amb un llapis de memòria i un codi QR. Poc després, ells i membres del seu equip n'han donat detalls.

El govern de Rajoy busca a partir d'aquest dimarts suports per tirar endavant uns pressupostos que inclouen una retallada de 27.000 milions d'euros, redueixen en un 17% la despesa dels ministeris i apugen l'impost sobre el tabac i reordenen el de societats. Els comptes no inclouen cap partida per pagar els deutes pendents amb Catalunya. I inclouen una partida més gran per al pagament d'interessos del deute que per a personal. Així, els pressupostos destinen 29.246 milions d'euros al pagament d'interessos del deute, una xifra que suposa el 2,75% del PIB i que comporta gairebé 2.000 milions més que la partida destinada a personal, que se situa en 27.338 milions d'euros.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat que els pressupostos responen al "moment gravíssim que travessa Espanya". I ha afegit que són uns pressupostos "per complir amb l'objectiu de dèficit" del 5,3% del PIB exigit per Brussel·les i per perjudicar al mínim possible la recuperació.

Creixen els interessos pel deute

La secretària d'Estat de pressupostos, Marta Fernández, n'ha donat detalls d'algunes partides, com ara que l'ajust de la despesa serà de 18.300 milions i que els interessos que s'hauran de pagar pel deute s'incrementen en 7.200 milions. L'Estat destinarà 29.246 milions d'euros al pagament d'interessos, una xifra que suposa el 2,75% del PIB. Pel que fa a les retallades als ministeris, es reduirà un 70% els diners destinats a cooperació i un 15,7% els diners destinats a polítiques d'ocupació. La partida per a beques i ajudes a l'estudi cau un 11,6%, mentre que també es redueix un 10,8% fins als 937,4 milions d'euros la partida destinada a polítiques culturals.

Mentrestant, el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha parlat de les modificacions d'alguns impostos, com ara l'impost de societats i del gravamen especial sobre el tabac. El govern espanyol preveu que la recaptació per l'impost de societats s'incrementarà un 17,8% fins als 19.564 milions d'euros a eliminar algunes de les deduccions previstes fins ara. Mentrestant, els ingressos per l'IVA es redurian un 2,6% per la reducció del consum previst. Pel que fa als impostos especials es preveu que caiguin un 11,5%. El projecte de pressupostos també preveu que les desgravacions fiscals caiguin un 5,6% respecte al 2011, sobretot en l'IRPF.

Rajoy es congela el sou, el rei se l'abaixa

Pel que fa a retribucions del govern i l'aportació a la casa reial, es congelen en el primer cas i es redueix en el segon. La casa reial rebrà 8,26 milions d'euros, un 2% menys que l'any passat. En els darrers dos anys, la reducció del pressupost per al monarca i la seva família ha baixat un 7%. Mentrestant, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tindrà un sou de 78.185 euros anuals, el mateix que cobrava Zapatero. El 2012 es congelen les retribucions als membres del govern espanyol.

El deute públic pujarà onze punts

De la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha avançat en una entrevista a "The Wall Street Journal" que el deute públic arribarà el 2012 al 79,8%, onze punts més respecte al 2011. La xifra, però, se situa molt per sota del 90,4% de mitjana de la Unió Europea, segons el que consta al projecte de pressupostos.

Després de donar les xifres en detall, el PP busca ara suports parlamentaris per uns pressupostos que Rajoy va qualificar aquest dilluns, en el balanç dels seus 100 dies de govern, de "justos i equitatius". A Catalunya, les diferents formacions estaven pendents de conèixer si els comptes inclouen el pagament dels deutes pendents per definir les seves posicions i és de preveure que el fet que no s'incorpori cap partida per pagar l'addicional tercera influeixi en les seves votacions.
Anar al contingut