Màlaga

De Guindos atribueix l'alça de la prima de risc al "nerviosisme" per la falta de creixement a la UE

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha atribuït la forta pujada que ha registrat la prima de risc espanyola al "nerviosisme" i la "volatilitat" que generen en els mercats els "dubtes sobre el creixement a Europa". Segons el ministre, "si no hi ha creixement econòmic, els mercats comencen a dubtar. Davant aquesta situació, De Guindos aposta per insistir "amb convicció en les polítiques de reducció del dèficit públic i de reformes econòmiques per incrementar el potencial de l'economia".

RedaccióActualitzat
Tot i que la volatilitat ha danyat especialment el diferencial del deute espanyol, De Guindos ha indicat que no es tracta d'un "problema estrictament espanyol. El que posa de manifest és que hi ha hagut un increment en el nerviosisme dels mercats, però no ha estat únicament a Espanya. Ha afectat el conjunt dels països de la zona euro. S'ha produït en la resta de països de la zona l'euro que són més vulnerables d'alguna manera. És un problema que té a veure amb la percepció més negativa del creixement econòmic a Espanya, Portugal i Itàlia".

De Guindos confia que el projecte de pressupostos generals de l'Estat del 2012 que acaba de presentar el govern i que recull ajustos per 27.300 milions d'euros servirà per restaurar la confiança en els mercats. "Crec que és un pressupost que a mesura que es vagi executant efectivament anirà recuperant la confiança". Segons De Guindos, l'objectiu principal dels pressupostos és avançar en la consolidació fiscal i en la reducció del dèficit públic.

Després d'ultrapassar aquest matí la barrera dels 400 punts, la prima de risc espanyola se situava en 406 punts bàsics, la d'Itàlia en 378 punts i la de Portugal en 1.050 punts. Des d'ahir, la prima espanyola ha pujat 15 punts, la italiana 19 i la portuguesa 24.

Paral·lelament, la borsa espanyola viu avui de nou el corrent baixista dels últims dies i es col·loca en els 7.550 punts, nivell que no aconseguia des del març del 2009. Des de començament de setmana la borsa espanyola ha baixat un 6%, i des de començament d'any, un 12%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut