Madrid

Tomás Gómez diu que el rei ha d'escollir entre les seves responsabilitats públiques i l'abdicació

L'ensopegada del rei a Botswana durant un safari d'elefants ha posat la figura del monarca, protegit fins ara de l'escarni públic en ser vist com un salvador de la democràcia, a la palestra. Joan Carles I ha rebut una allau de crítiques pel seu malbaratament i la despreocupació enfront d'una Espanya marcada profundament per la crisi i atacada pels mercats. Una de les crítiques més directes l'ha fet aquest diumenge el secretari general del Partit Socialista de Madrid, Tomás Gómez. Li ha demanat al rei que triï entre les seves responsabilitats públiques i l'abdicació.

RedaccióActualitzat
La dimensió política de l'incident reial al safari creix tot i que, de moment, cap dels dos grans partits espanyols s'han pronunciat oficialment sobre la polèmica.

Tota l'expectació estava posada aquest migdia a la clínicla madrilenya on està ingressat Joan Carles, que ha rebut la visita del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. La visita ha durat mitja hora i a la sortida Rajoy ha comentat que l'ha trobat molt animat i que reprendran el despatx habitual divendres que ve.

Ni una paraula sobre la indignació que ha causat el fet que el rei anés de cacera en plena crisi. Segons fonts de la Zarzuela, el president del govern sabia del viatge del rei a Botswana perquè va ser el monarca qui va informar-lo per ajornar l'habitual despatx dels dilluns per la seva absència. El PP apunta que se'n va assabentar després de l'accident

Tot i això, a les veus discordants d'un ampli espectre polític que ja s'han pogut sentir, aquest diumenge s'hi ha afegit la d'un destacat dirigent socialista, el líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez. Li diu al rei que ha de triar entre les seves obligacions o una abdicació que li permetria gaudir d'una vida diferent.

La Corona, qüestionada

La relliscada amenaça de desencadenar la crisi més greu de la monarquia espanyola des de la restauració. Tot plegat en un moment en què la Corona no passa el millor moment.

Segons l'últim estudi del CIS, la popularitat dels Borbó havia caigut per sota del 50% per primera vegada en 17 anys.

La Casa del Rei va veure molt necessari fer un gest de cara a l'opinió pública a finals de l'any passat. Havia esclatat el "cas Urdangarin" i això en plena crisis econòmica posava en el punt de mira la família reial.

A Espanya, les despeses de la monarquia no estan subjectes al tribunal de comptes. No estan obligats a explicar què gasten, però per millorar la imatge el 28 de desembre la web de la Casa del Rei va informar-ne per primer cop des del 1979.

Recuperació ràpida

Pel que fa a l'estat de salut del rei, l'evolució aquesta nit ha estat molt positiva i ha pogut descansar sense analgèsia. A més, ja camina amb l'ajuda de crosses. És el que recull l'últim informe mèdic que ha llegit aquest migdia el director gerent de l'hospital on va ser intervingut, l'hospital San José de Madrid.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut