Barcelona

ICV portarà al Congrés el viatge del rei a Botswana entre una allau de crítiques per malgastar diners públics

El safari del rei Joan Carles a Botswana arribarà al Congrés dels Diputats de la mà d'ICV, que ha anunciat que la setmana que ve registrarà una bateria de preguntes al Congrés per demanar explicacions a la Casa del Rei sobre el viatge del monarca. El viatge hauria passat desapercebut si no fos per una ensopegada que va fer caure el rei i que li va provocar una fractura del maluc. La notícia ha aixecat una allau de crítiques en diferents sectors polítics, que consideren una falta d'ètica i de respecte que el rei malgasti diners públics en temps de crisi en una activitat com aquesta. PP i PSOE han evitat pronunciar-se sobre la cacera.

RedaccióActualitzat
L'accident del rei a Botswana i la seva operació ha destapat la caixa dels trons en un dia, 14 d'abril, en què, de per si, la monarquia ja acostuma a estar en l'ull de l'huracà.

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha exigit al monarca disculpes públiques i ha avançat que demanaran quant li ha costat el viatge i que torni els diners. Iniciativa també vol saber si el govern espanyol creu que és "tolerable que el rei vagi a caçar elefants mentre es retallen 10.000 milions en educació i en sanitat".

El govern espanyol ha evitat aquest dissabte pronunciar-se sobre la polèmica cacera. La número dos del partit, en una roda de premsa a la seu de Génova amb motiu de la reunió entre Mariano Rajoy i "barons" territorials, s'ha referit tres vegades al comunicat de la Casa del Rei per defugir les preguntes dels periodistes.

El PSOE tampoc ha afegit més llenya al foc i s'ha limitat a desitjar al rei una ràpida recuperació.

Solidaritat per la Independència ha carregat contra el rei Joan Carles per fer "miserables atrocitats criminals amb diners públics". El seu portaveu, Alfons López Tena, ha anunciat que promourà actuacions al Parlament per reprovar la monarquia espanyola.

Des de Galícia, el BNG diu que "no és de rebut que el rei es dediqui a caçar elefants amb el que està caient i amb el que pateix la societat". Reproven el sol fet de matar animals per divertiment i avisen que seria escandalós que aquestes caceres es paguessin amb diners públics i, en el cas que fos gratis, s'hauria d'explicar a canvi de què.

Dues veus d'IU, la del coordinador federal, Cayo Lara, i la del diputat Gaspar Llamazares també han criticat la cacera. El primer ha subratllat la falta d'ètica i de respecte del rei a molta gent d'aquest país que està patint. El segon ha dit que estar caçant no és un bon missatge d'esforç compartit.

Des del País Basc també dues veus han parlat. El senador del PNB, Iñaki Anasagasti, a través del seu blog, diu que l'accident mostra com és d'anacrònica una institució que ha titllat d'opaca i malgastadora. També s'ha preguntat per què el govern insisteix a muntar una marca Espanya "amb aquest desbaratat Borbó, pallasso mundial".

Ezker Batua
ha posat el to irònic a les reaccions desitjant una ràpida recuperació al rei perquè pugui abdicar dret.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut