Madrid

El govern espanyol tanca un Consell de Ministres amb mesures recentralitzadores en medi ambient per "evitar duplicitats"

Mariano Rajoy advertia fa uns dies que cada divendres de Consell de Ministres continuarien les reformes. Aquest, però, ha estat l'excepció. No hi ha hagut cap anunci de nova retallada econòmica però, en canvi, hi ha hagut un titular destacat que confirmaria una política recentralitzadora del govern espanyol. La vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría ha explicat que s'ha arribat a tres acords, el més important dels quals la reforma de la llei d'aigües. Aquest canvi legislatiu s'entén per part del govern espanyol com el camí que ha de marcar el final de les duplicitats d'administracions. Sobre la possibilitat de liberalitzar infraestructures i transports, el govern espanyol admet que ho estudia, però encara no té cap proposta concreta.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol marca el camí per racionalitzar l'administració. Ho fa sobre una llei d'aigües que serveix com un dels "exemples més clars per on treballa l'Estat per evitar duplicitats", segons ha explicat la vicepresidenta del govern, Soraya Saénz de Santamaría. 

A la pràctica, la reforma de la llei d'aigües dóna a l'Estat el control de les confederacions hidrogràfiques i recupera les competències sancionadores en les conques hidrogràfiques. Fins ara cada comunitat autònoma gestionava les conques en els trams que passaven pel seu territori. A més, el decret també regula les zones protegides i la gestió i trasllat dels residus.

Saénz de Santamaría ha deixat clar, a preguntes dels periodistes, que el fet que en aquest cas sigui l'Estat el que recuperi competències no vol dir que sempre sigui així. La reordenació de competències que preveu l'Estat, assegura, es farà en base a una gestió més eficient, còmoda per als ciutadans i que simplifiqui procediments. Saénz de Santamaría ha deixat la porta oberta a debatre amb altres formacions polítiques un repensament de l'estat autonòmic.

Sense liberalitzacions, de moment

Aquest Consell de Ministres ha estat un dels primer del govern del PP sense mesures dràstiques d'austeritat. L'executiu espanyol ha desmentit els pronòstics que apuntaven a una possible privatització de transports i infraestructures com per exemple l'AVE o els serveis de mercaderies.

La vicepresident ha admès que la ministra de Foment, Ana Pastor, ha presentat un informe on es planteja la liberalització d'alguns serveis. Saénz de Santamaría ha especificat que fa temps que treballen en un pla per millorar l'eficàcia i racionalitzar els serveis, però de moment no s'han concretat mesures.

El que no constava a l'ordre del dia i, per tant, no s'ha tractat és la possibilitat de cobrar peatges a les autovies. El president espanyol, Mariano Rajoy, va descartar la idea que va llançar aquesta setmana el seu secretari de Comerç.

Més mesures de baix perfil

El govern espanyol ha aprovat dues mesures més. En primer lloc, una retallada en publicitat institucional i comercial en un 38% respecte al 2011. En concret, es retalla en 45 milions d'euros el pressupost de la publicitat institucional, aquella que emeten els organismes estatals. En segon lloc, el Consell de Ministres ha donat llum verda a un reial decret que transposa la directiva comunitària sobre el règim jurídic de les entitats de diner electrònic.

Soraya Saéz de Santamaría també ha volgut agrair a les forces de seguretat de l'Estat la feina feta durant la cimera del BCE a Barcelona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut