ANÀLISI

La revetlla del tripagament

Llegeix "La postdata", de Xavier Bosch, director i presentador d'"Àgora".

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Ahir, a l'"Àgora", vam saber que l'euro per recepta, allò que se n'ha anomenat eufemísticament el tiquet moderador, es cobrarà a totes les farmàcies catalanes a partir del 23 de juny. És a dir, tres mesos justos després que Artur Mas anunciés la posada en marxa d'aquest impost que ha de servir per recaptar uns 100 milions d'euros l'any. (I tot i que coincideix amb la revetlla, no tirarem coets per celebrar-ho).  

Antoni Gilabert, gerent d'atenció farmacèutica del Catsalut, va demostrar que tenien respostes per a tot i que, si es compleix el que diu, per la revetlla de Sant Joan tot funcionarà. A cada recepta electrònica, hi constarà la informació de si se li ha de cobrar o no l'euro a aquella persona. També se sabrà que, quan algú hagi pagat 60 euros (que vol dir anar una mitjana de 5 cops al mes a la farmàcia), ja no se li cobrarà aquest impost.

Mentre que sembla que la Generalitat ha fet els deures, la variació del copagament espanyol, aprovat en decret llei, ni té data, ni té condicions clares, ni se sap com s'arribaran a actualitzar els 47 milions de targetes sanitàries.

Val la pena comparar la feina feta aquí (per bé que el dia de posar-ho en pràctica segur que hi haurà un garbuix de coses a millorar) i la improvisació de Madrid, el qui dia passa any empeny, el canvi constant de rumb, la manca d'informació… Són impostos igual. Signifiquen el copagament i el tripagament de la sanitat a través dels medicaments, però les coses es poden fer rumiades, amb criteri, o la babalà i sense tenir gaire en compte ni els usuaris ni els farmacèutics.

Anar al contingut