Barcelona

CiU aprecia "passos significatius" del PSC per sumar-se al pacte fiscal

El govern ha qualificat de "constructiva" la cimera pel pacte fiscal, de la qual ja no s'esperaven grans acords. CiU ha apreciat "passos significatius" del PSC per acostar-se al pacte fiscal. Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat, després d'una reunió de més de tres hores entre partits i govern al Palau de la Generalitat, que hi ha certes aproximacions amb els socialistes. També amb el PP, tot i que hi veu més diferències. El president de la Generalitat convocarà els partits parlamentaris a una altra cimera abans de la votació al Parlament al juliol.

RedaccióActualitzat
Josep Antoni Duran i Lleida, que ha parlat en nom de CiU, ha advertit que el govern no vol "de cap de les maneres que es repeteixi el viacrucis de l'Estatut". "Tenim dos mesos per fer la feina, podem fer-la i l'hem de fer", ha remarcat després de celebrar una "aproximació a les nostres posicions" per part del PSC. Duran ha assegurat que totes les forces estan d'acord a "primar la unitat" però ha alertat que això no ha de significar renúncies que impliquin "fer-se un autogol".

"Hem de veure si som capaços, en particular amb el PSC, d'arribar a un acord", ha afegit Duran, que ha admès que amb el PP l'acostament és més difícil perquè "discrepa del fet que es demani un model nou", inspirat en el concert econòmic, malgrat que valora "molt que digui que Catalunya té un dèficit fiscal exagerat".

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha sortit de la cimera amb la satisfacció de comprovar que hi ha voluntat de parlar i d'avançar en el pacte fiscal, però consicent que la negociació "serà dura".

Per contribuir a fer-la fàcil, els socialistes han posat sobre la taula les bases que Navarro creu que comparteixen tots els partits i que poden donar més capacitat i flexibilitat de negociació al govern. Aquestes bases es resumeixen en tres punts essencials: més diners per a Catalunya, més poder de decisió i una solidaritat més justa. Els socialistes defensen "el protagonisme" de la Generalitat en la recaptació dels impostos, i apel·len al model d'un consorci de les agències tributàries catalana i espanyola en què Catalunya tingui el vot de qualitat.

Un punt prioritari per al PSC és el de les polítiques socials. Navarro entén el pacte fiscal com l'instrument per garantir les polítiques socials, i és que el líder dels socialistes creu que s'ha de superar "el dèficit social que fa que Catalunya hagi retrocedit 5 anys després d'unes retallades indiscriminades que no han rebaixat el dèficit però sí la qualitat de vida pels ciutadans."

Una de les propostes que el PSC ha posat sobre la taula i que ha fet públiques a través del seu web, és augmentar els ingressos també a través de la fiscalitat i, en aquest sentit, aposta per crear un impost de grans fortunes i recuperar l'impost de successions.

La dirigent del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha confirmat que el seu partit discrepa del model que proposa el govern perquè surt del règim comú de les comunitats autònomes, però ha aplaudit que CiU hagi "abandonat la radicalitat". Els populars volen evitar el "xoc de trens" i han remarcat que l'acord "és possible" si l'executiu d'Artur Mas està disposat a cedir en les "línies vermelles".

Sánchez-Camacho ha afirmat que ells plantegen "una tercera via" que és "un model mixt, basat en el diàleg i amb comuns denominadors" i un "model singular de finançament dins de la Lofca". En aquest sentit, ha celebrat que Duran i Lleida i Pere Navarro també hagin subscrit aquesta proposta, encara que després hi hagin matisos.

Per part d'ICV-EUiA, el secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, ha condicionat el suport al pacte fiscal a un pacte social per "distribuir els esforços de manera més equitativa". Herrera entén que "hi ha base per a l'acord" i l'ha centrat en el text aprovat al Parlament el 2005, que preveu que Catalunya tingui la clau de la caixa.

El dirigent ecosocialista ha deixar clar que el finançament nou "ha de servir el manteniment i increment de les polítiques socials i de creixement, i no per abaixar impostos als més rics".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha demanat que "es vagi per feina" per combatre l'atur i la pobresa i ha dit que el concert "hauria de ser el mínim" per a Catalunya, per compensar "tot el que no hem tingut". Per això ha subratllat que el seu partit no cedirà i ha demanat que el ple del Parlament aprovi les conclusions de la comissió d'estudi del concert, que van aprovar CiU, ERC i ICV-EUiA, que aposten perquè Catalunya recapti i liquidi tots els impostos, en solitari.

I ha retret tant al PSC com al PP que no l'avalin pera Catalunya: "Seria del tot incomprensible que els mateixos partits que defensen el concert al País Basc i Navarra no el defensin a Catalunya. Els ciutadans de Catalunya no entendrien que defensin millor els ciutadans d'una altra comunitat que no pas els de Catalunya", ha conclòs.

Des del Grup Mixt, el president de C's, Albert Rivera, ha acusat el govern de defensar un model "inviable" que li serveix "d'excusa" per avançar cap a la independència i ha pronosticat el "fracàs segur" de la proposta si es manté com està. Rivera ha destacat que la cimera ha servit perquè el govern tingui "la foto" però sense acord i ha plantejat una agència tributària comuna, que es mantingui la solidaritat però sense que Catalunya perdi posicions després.

A més, ha defensat que es deroguin "els privilegis de les províncies basques i navarresa", en referència al concert.

En nom de SI, Uriel Bertan ha reclamat que la negociació amb Madrid es plantegi com un "caixa o faixa, la caixa de recaptar i disposar de tots els impostos o la faixa de l'estat propi".

Bertran ha rebutjat tant la quota de solidaritat que defensen CiU i ERC, amb l'argument que suposaria que "l'espoli continués", com el consorci dels socialistes. "El PSC és el cavall de Troia, vol diluir el pacte fiscal perquè Espanya pugui continuar espoliant Catalunya", ha dit. I ha afegit que l'experiència de l'Estatut demostra que "la unitat no impressiona Espanya".

Per part de Democràcia Catalana ha comparegut després de la reunió Lluís Mosella, que ha garantit suport al govern en les negociacions per aconseguir el pacte fiscal per a Catalunya i ha coincidit amb SI a recelar del paper de socialistes i populars, perquè entén que diluiran el pacte.

Ha tancat les compareixences a Palau el portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat "constructiva" la cimera i s'ha remès a les paraules de Duran i Lleida per celebrar les "aproximacions" del PSC cap a un "acord ampli" pel pacte fiscal. Segons Homs, totes les "grans forces" han demostrat "voluntat d'arremangar-se" per consensuar una proposta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut