El Caire

El Constitucional egipci agita el país retornant el poder a l'exèrcit a les portes de la segona volta electoral

Les protestes han tornat al carrer, tot i que de manera tímida, després de la decisió del Tribunal Constitucional egipci de dissoldre el Parlament i autoritzar la candidatura de Shafiq a les presidencials. Aquest cap de setmana es fa la segona volta.

RedaccióActualitzat
La democràcia tremola a Egipte. I el carrer respon amb protestes. A l'espera que Egipte celebri aquest cap de setmana la segona volta de les eleccions presidencials, la població viu amb ràbia i desconcert les darreres decisions del Tribunal Constitucional. Després de la dissolució del Parlament, l'exèrcit tornarà a tenir el poder i el primer ministre de l'era Mubarak podrà presentar-se com a candidat a la presidència del país.

La plaça Tahrir torna a ser el símbol d'una protesta que, de moment, ha començat amb timidesa. No hi ha hagut grans concentracions, però sí una sensació de decepció perillosa abans de la cita electoral.

La decisió del Constitucional de legalitzar la candidatura a la presidència d'Egipte d'Ahmed Shafiq, exprimer ministre de Hosni Mubarak, a qui l'exèrcit dóna suport, ha provocat la ira dels que aspiraven a una transició política del país i la desconfiança del seu adversari a les urnes, el candidat dels Germans Musulmans, Mohamed Morsi.

Des del partit rival, els Germans Musulmans, veuen els veredictes del Tribunal com un joc brut respecte del procés de transició política del país. El candidat islamista a les eleccions presidencials del cap de setmana adverteix que hi haurà una revolució si no es respecta el resultat de les urnes.

L'altre veredicte del tribunal: la dissolució del Parlament va provocar també la ràbia de molts egipcis, ja que, ara, el poder tornarà a mans de l'exèrcit, que assumirà el poder legislatiu fins que es facin noves eleccions legislatives.

El nou parlament sorgit de les primeres eleccions democràtiques i dominat pels islamistes ha quedat dissolt i la Junta Militar s'ha atorgat tot el poder, un gest que complica el traspàs de poder als civils a finals de mes, tal com s'hi havia compromès.

Per alguns analistes, la sentència és un cop d'estat polític, que arriba 48 hores abans de les eleccions presidencials. Els dos veredictes marcaran sens dubte la segona volta d'aquests comicis i el futur d'Egipte.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut