Los Cabos

Rajoy avisa que el rescat a la banca és "tremendament nociu" perquè es fa a través de l'Estat

El president del govern espanyol reconeix a la cimera del G-20 que el rescat bancari anunciat està fent molt de mal a Espanya i demana que els rescats bancaris siguin directes, és a dir, sense passar pel FROB, com el que es prepara per a la banca espanyola.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat el suport del G-20 en la crisi que s'està acarnissant amb el deute espanyol, malgrat el rescat bancari i el resultat de les eleccions gregues, favorable al rescat hel·lè. Rajoy ha intervingut aquesta matinada a la cimera que s'està fent al complex turístic de Los Cabos, a Mèxic, i ha reclamat que les ajudes als bancs es facin directament i no a través de l'Estat, tal com està plantejat en el cas espanyol, perquè si no el resultat és perjudicial.

La intervenció de Mariano Rajoy davant dels líders de les primeres economies mundials i dels països emergents ha estat a porta tancada, però fonts oficials han explicat que el president del govern espanyol ha demanat com a prioritari que es trenqui aquest vincle entre el risc bancari i el risc sobirà, un punt que ha resultat "tremendament nociu". És a dir, que aposta perquè el rescat europeu al sistema financer vagi directament als bancs i no als Estats per no perjudicar el deute sobirà.

És per això que Rajoy ha demanat que Europa avanci cap a la integració fiscal i bancària amb un supervisor únic, un fons de garanties de dipòsits comú i un mecanisme comú per a actuacions i reestructuracions financeres.

Rajoy ha posat així sobre la taula els problemes del deute sobirà als mercats, que s'han incrementat tot i la decisió de la UE de rescatar els bancs amb un crèdit de fins a 100.000 milions d'euros i dels resultats de les eleccions gregues, on van guanyar els conservadors partidaris del rescat grec.

El G-20 aprovarà aquest dimarts una declaració final que s'està acabant de redactar, però en l'esborrany, segons fonts de l'executiu espanyol, hi consta aquesta petició per donar l'ajuda directa als bancs i es recull el compromís dels països de la zona euro de protegir la integritat i l'estabilitat de l'àrea.

En aquesta declaració, el G-20 podria donar suport al pla d'Espanya per recapitalitzar la banca.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut