Barcelona

Entra en vigor el copagament farmacèutic a tot l'Estat, en diferit a Catalunya, que el començarà a cobrar a l'agost

Els pensionistes abonen a partir d'ara un 10% del cost dels fàrmacs que la sanitat pública els recepta. La resta d'usuaris hauran de pagar més perquè augmenten els trams. A Catalunya, però, la mesura es difereix. Es pagarà amb un mes de retard per adaptar el sistema informàtic.

RedaccióActualitzat
El nou copagament sanitari ja és una realitat. L'1 de juliol ha entrat en vigor, tot just quan fa una setmana que s'aplica l'euro per recepta. Aquest, només a Catalunya.

La gran novetat del nou copagament és que els pensionistes abonen a partir d'ara un 10% del cost dels fàrmacs que la sanitat pública els recepta. Ara bé, amb uns topalls màxims mensuals segons la renda.

Pel que fa a la resta de treballadors en actiu, n'hauran de pagar un percentatge, d'entre el 10 i el 60%, segons el nivell de renda. Fins ara, però, els treballadors en actiu pagaven tots un 40% del cost dels medicaments, al marge dels seus ingressos econòmics.

Queden exclosos del copagament farmacèutic els aturats, les persones que cobren pensions no-contributives i els que cobren la renda d'inserció.

En diferit a Catalunya

Aquesta mesura, decretada pel Ministeri de Sanitat, no s'aplicarà de la mateixa manera a totes les comunitats. A Catalunya, la Generalitat, tot i que aplicarà la mesura, diferirà un mes el cobrament.

La Conselleria de Salut vol posar en marxa un sistema informàtic que eviti que els pensionistes hagin d'avançar diners que no els correspongui pagar.

El principal problema a hores d'ara és que els ordinadors no poden alertar els farmacèutics que el pensionista ja ha pagat el màxim previst aquell mes: 8, 18 o 60 euros mensuals, segons la renda. Davant d'aquest problema, el ministeri tira pel dret i resol que els jubilats avancin els diners il·limitadament i que en el termini de 3 a 6 mesos se'ls tornarà el que hagin pagat de més.

A Catalunya, en canvi, la Generalitat farà justament a la inversa. Durant el juliol, els pensionistes no pagaran res pels medicaments. Però a l'agost, el farmacèutic els cobrarà el que haurien d'haver pagat al juliol. És una mesura transitòria, que durarà fins a l'octubre, quan el sistema informàtic permeti garantir que ningú no ha de pagar més del que li pertoca.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha insistit a criticar la rapidesa amb què el Ministeri de Sanitat ha volgut aplicar la mesura. Diu Ruiz que prefereix que els ciutadans li deguin els 3 milions d'euros que pot generar la mesura que no pas que sigui al revés, i les administracions deguin aquesta xifra als usuaris.

Pagant doble

A Catalunya, l'augment del copagament se suma a l'euro per recepta, que s'haurà de pagar igualment.

Sobre aquesta nova taxa catalana, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha anunciat que demanarà al Parlament que es retiri. Sánchez-Camacho ha precisat que en la votació de l'euro per recepta a la cambra catalana es van abstenir perquè van aconseguir introduir-hi exempcions, i perquè no sabien que el govern espanyol també volia fer pagar pels fàrmacs.

Per la seva banda, el govern espanyol diu que comprèn que el nou sistema de copagament suposa un esforç important per a molts ciutadans, però insisteix que és l'única alternativa per mantenir la sanitat pública.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut