Brussel·les

Europa avançarà a Espanya 30.000 milions d'euros abans de finals de mes per al rescat a la banca

El termini per al lliurament del préstec de fins a 100.000 milions d'euros per recapitalitzar la banca espanyola serà de 18 mesos i només un país, Finlàndia, ha demanat garanties, unes garanties que es pactaran bilateralment entre Madrid i Hèlsinki.

RedaccióActualitzat
El termini per al lliurament del préstec de fins a 100.000 milions d'euros per recapitalitzar la banca espanyola serà de 18 mesos i només un país, Finlàndia, ha demanat garanties, segons ha dit el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, que ha recalcat que "només un país" ha demanat "colaterals".

"És Finlàndia i ja estem treballant amb ells. No han de cobrir el 100% sinó que pot ser menor, és a dir, una quantitat bastant reduïda que es fixarà en els pròxims dies". L'acord que se signarà amb Hèlsinki es farà de manera bilateral, ha indicat De Guindos, que ha recordat que Finlàndia contribueix amb menys del 2% -un 1,79% exactament- al Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEFE) i al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) i les "garanties no es presten per la totalitat del préstec sinó per una quantitat reduïda". "En els pròxims dies, perquè Finlàndia pugui aprovar el memoràndum d'entesa en el seu Parlament, tindrà totes les garanties perquè pugui ser així".

L'Eurogrup va acordar ahir a la nit mobilitzar 30.000 milions d'euros abans de final de mes per a les necessitats més urgents de recapitalització de la banca espanyola. El termini mitjà del venciment del préstec serà de 12,5 anys amb un màxim de 15 anys, depenent de l'estructura de l'ajut.

La injecció a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) es farà mitjançant bons que els bancs podran dipositar davant el Banc Central Europeu (BCE). Com a condicions a la banca es crearà un "banc dolent", una societat de gestió d'actius immobiliaris per aïllar els actius tòxics, i també hi haurà limitacions a les retribucions dels directius.

L'Eurogrup també ha acordat concedir un any més, del 2013 al 2014, per complir els objectius de dèficit de l'estat espanyol, un acord que aprovarà formalment aquest dimarts l'Ecofin.

Rehn: "Espanya haurà de fer més deures de manera urgent"

Per arribar a situar el dèficit sota el llindar del 3% el 2014, el comissari Olli Rehn ha insistit que Espanya haurà de fer més deures de manera urgent. El comissari d'Afers Econòmics de la UE ha dit que "cal esperar que es prenguin algunes mesures addicionals molt aviat i el mateix podem dir pel que fa al pressupost dels anys 2013 i 2014; esperem que el pla bianual del govern espanyol s'aprovi cap a finals de juliol".

Les recomanacions de la Comissió insisteixen a augmentar l'IVA, controlar les despeses de les comunitats autònomes i altres actuacions per reduir els números vermells. I això, precisament després que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va deixar entreveure que hi haurà una pujada de l'IVA quan va dir que a Espanya "tenim un IVA que es paga poc en comparació amb altres països".

En acabar la reunió de l'Eurogrup, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que Espanya ha aconseguit "dos acord molt bons" en la trobada. Amb tot, el ministre ha evitat explicar més detalls del que s'ha pactat en la trobada i s'ha limitat a confirmar que s'han tancat les condicions de l'ajuda financera.

Els ministres de Finances de l'eurozona han reelegit Jean-Claude Juncker per a un nou mandat al capdavant de l'Eurogrup -un període que, per petició de l'interessat, no passarà de mig any. Renovacions de càrrecs i moviments de peces que han deixat Espanya sense seient al comitè directiu del Banc Central Europeu, que ocuparà el governador del banc central de Luxemburg.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut